Ο Τιτανικός υπό την προστασία της UNESCO


Υπό την προστασία της UNESCO θα βρίσκεται πλέον το ναυάγιο του Τιτανικού το οποίο εφέτος συμπληρώνει έναν αιώνα στα βάθη της θάλασσας.

«Εκατό χρόνια αφότου βυθίσθηκε, το ναυάγιο χαίρει πλέον της προστασίας της Σύμβασης της UNESCO για την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UNESCO. Παράλληλα, ο οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό εξηγεί γιατί χρειαζόταν να περάσουν τόσα έτη για να θεωρηθεί το πλέον συζητημένο ναυάγιο υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά. «Ως τώρα ο Τιτανικός δεν μπορούσε να έχει την προστασία της Σύμβασης που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 2001, καθώς αυτή δεν ισχύει για τα ναυάγια που έχουν ηλικία μικρότερη των 100 ετών».

Η UNESCO επισήμανε ακόμη την ανάγκη διεθνούς προστασίας του θρυλικού ναυαγίου. «Τα απομεινάρια του Τιτανικού κείτονται σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων στα ανοικτά της Νέας Γης» υπενθυμίζει και προσθέτει: «Καθώς το ναυάγιο βρίσκεται στα διεθνή ύδατα, κανένα κράτος δεν μπορεί να διεκδικήσει αποκλειστική δικαιοδοσία».

Τι σημαίνει ωστόσο στην πράξη να θεωρείται ένα ναυάγιο ως μέρος της υποβρύχια πολιστικής κληρονομιάς; «Στο εξής, τα κράτη που συμμετέχουν στη Σύμβαση θα μπορουν να απαγορεύουν την καταστροφή, τη λεηλασία, την πώληση και τη διασπορά των αντικειμένων που έχουν βρεθεί στο ναυάγιο. Μπορούν να παίρνουν όλα τα μέτρα για να προστατεύοσουν το ναυάγιο και να εξασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα λείψανα τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης», διευκρινίζει ο οργανισμός.

Υπενθυμίζεται ότι τη Σύμβαση για την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Ιανουαρίου 2009 έχουν επικυρώσει μέχρι σήμερα 41 κράτη.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!