Ρ. Μπενίνι: «Δεν χρωστάει η Ελλάδα ο κόσμος χρωστά σ΄αυτήν»


«Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα». Kάπως έτσι ξεκίνησε την ομιλία του μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό ο ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρομπέρτο Μπενίνι, ο οποίος αναγορεύτηκε την Τετάρτη επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

«Δεν είναι η Ελλάδα που χρωστάει. Όλος ο κόσμος, η Ευρώπη χρωστάνε στην Ελλάδα» είπε.

Όπως πάντα εκδηλωτικός, ο Ρ. Μπενίνι δεν δίστασε να σκαρφαλώσει στα έδρανα και να ανέβει στο βήμα καταχειροκροτούμενος.

«Ευχαριστώ. Καλησπέρα. Γεια σας αγαπημένοι μου φίλοι. Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα. Η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά» είπε ο ιταλός ηθοποιός, ο οποίος μίλησε για τη «Θεία Κωμωδία».

«Για μια εξόχως σημαντική στιγμή» για το πανεπιστήμιο μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι με την αναγόρευση διευρύνεται ο πνευματικός πλούτος του ιδρύματος.

«Πολύτιμο κομμάτι του ιταλικού πολιτισμού» χαρακτήρισε τα έργα του τιμώμενου, ο πρόεδρος του τμήματος, Φοίβος Γκικόπουλος.

Η ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος, Κατερίνα Ευαγγέλου, επισήμανε ότι ο Ρομπέρτο Μπενίνι αποτελεί τον επιφανέστερο απόγονο της μακράς παράδοσης των γελωτοποιών της ιταλικής αυλής και της κομέντια ντελ άρτε.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στη σχέση του Μπενίνι με τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, τονίζοντας ότι επαναπροσδιόρισε τη σχέση του έργου με το ευρύ κοινό και το ελευθέρωσε από τη «διπλή φυλακή» του σχολικού περιβάλλοντος και της ιστορικής και λογοτεχνικής αγοράς.

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Γούντι Άλεν, «To Rome with Love».

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!