Η «Κάλπικη λίρα» επανέρχεται από την Κυριακή του Πάσχα στις αίθουσες


Η ταινία- σταθμός στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου θα είναι η πρώτη ελληνική ταινία που επανακυκλοφορεί μετά από ειδική ψηφιακή επεξεργασία που επιμελήθηκε ο κινηματογραφικός οργανισμός Καραγιάννης- Καρατζόπουλος ΑΕ.

«Η Κάλπικη Λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες της εποχής της, με καριέρα σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, θα κυκλοφορήσει την Κυριακή του Πάσχα (15 Απριλίου) με την τεχνολογία της ψηφιακής προβολής.

Η πρώτη σπονδυλωτή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, που αποτελείται από τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες οι οποίες συνδέονται με μία «κάλπικη λίρα», γυρίστηκε το 1955 από τον Γιώργο Τζαβέλλα ("Ο ζηλιαρόγατος», «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», «Αντιγόνη") και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία εκείνης της χρονιάς.

Το τετράπτυχο των ιστοριών ζωντανεύει από την αφρόκρεμα των ερμηνευτών, θεατρικών και κινηματογραφικών, της εποχής: ο Βασίλης Λογοθετίδης και η Ίλυα Λιβυκού, ο Μίμης Φωτόπουλος και η Σπεράντζα Βρανά, ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη, καθώς και ο Ορέστης Μακρής. Τη μουσική στην «Κάλπικη λίρα» έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η ταινία βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Βενετίας, Μόσχας και Μπάρι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!