Από 19-25 Απριλίου:Το σύγχρονο ιταλικό σινεμά «εισβάλλει» στην Αθήνα


Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί ταινίες του σύγχρονου ιταλικού κινηματογράφου που δεν είδαμε στις αίθουσες. Την Πέμπτη ξεκινά η Γιορτή του Ιταλικού Σινεμά, «La Festa del cinema italiano» με ταινίες της ιταλικής κινηματογραφίας των τελευταίων χρόνων. Παράλληλα, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια ευρεία γκάμα της ιταλικής κουλτούρας, ξεκινώντας από το σινεμά και φτάνοντας ως τη γεύση.

Για μία εβδομάδα, μέχρι τις 25 Απριλίου οι κινηματογραφόφιλοι θα μπορούν να παρακολουθούν στους κινηματογράφους «Ιντεάλ» (Πανεπιστημίου 46) και «Έλλη» (Ακαδημίας 64) ταινίες του σύγχρονου ιταλικού σινεμά.

Η τελετή έναρξης στο «Ιντεάλ» γίνεται με την καινούρια ταινία «Appartamento ad Atene» («Διαμέρισμα στην Αθήνα»), ένας τίτλος που συνδέει τη γιορτή του ιταλικού σινεμά με την πόλη που τη φιλοξενεί.

Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη, Ρουτζέρο Ντι Πάολα. Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα του 1942, στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Ο Ρουτζέρο Ντι Πάολα θα είναι παρών στην τελετή έναρξης της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστούν η μεγάλη Ιταλίδα ηθοποιός Λάουρα Μοράντε κι ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Την ίδια μέρα, το κοινό μπορεί να δει στην «Έλλη» δύο άλλες ταινίες: τη δραματική κομεντί «La donna della mia vita» («Η γυναίκα της ζωής μου») του Λούκα Λουτσίνι από το Μιλάνο με τον Αλεσάντρο Γκάσμαν, γιο του Βιττόριο και το «L’ uomo che verra» («Ο άνθρωπος που θά 'ρθει») του Τζόρτζιο Ντιρίτι.

Συνολικά, στη διάρκεια της γιορτής θα προβληθούν 26 ιταλικές ταινίες. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tuttoitalia.gr.

Στο πλαίσιο της «Festa» περιλαμβάνονται και μια σειρά από εκδηλώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν ακόμα έκπληξη.

Η διοργάνωση φιλοδοξεί να γνωρίζει κάθε χρόνο στο ελληνικό κοινό μια ιδιαίτερη προσωπικότητα της σύγχρονης ιταλικής κινηματογραφίας. Η αρχή γίνεται τον Έλληνα σταρ του ιταλικού σινεμά Νικόλα Βαπορίδη, τον οποίο κάποιοι αποκαλούν «Il divo delle ragazzine» («Ο θεός των κοριτσιών»).

Το «Tuttoitalia» θα προβάλει για το ελληνικό κοινό έξι από τις πιο πετυχημένες ταινίες του και θα διοργανώσει ειδική βραδιά στις 18 Απριλίου.

Την κινηματογραφική γιορτή θα πλαισιώσουν γεύσεις της γειτονικής χώρας αφού η ιταλική κουζίνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, αλλά και προϋπόθεση για μια πλήρη γνωριμία με την ιταλική κουλτούρα.

Τη γευσιγνωσία έχουν αναλάβει γνωστά ιταλικά εστιατόρια της πόλης και οι θεατές του Tutto Italia θα μπορούν να απολαμβάνουν ιταλικά μενού και ποτά σε ειδικές τιμές μετά την προβολή των ταινιών.

Η πρωτοβουλία και η υλοποίηση της γιορτής ανήκει στον Πέτρο Αντωνιάδη.

Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο κριτικός κινηματογράφου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης. Ο Π.Τιμογιαννάκης δηλώνει ότι οι ταινίες «ανήκουν στην τελευταία τριετία της ιταλικής παραγωγής, δεν μας τις έφερε κανένας διανομέας στην Ελλάδα κι αποφασίσαμε να τις φέρουμε εμείς».

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!