Ψηφιακή έκδοση για το ανασκαφικό έργο από το 2000 έως το 2010
ΑΠΟ το 2000 μέχρι και το 2010, με την ανασκαφική ορολογία τα μεγάλα έργα έδωσαν την ευκαιρία για μία αρχαιολογική τομή από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη. Το μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η Ιόνια Οδός και άλλα έργα έφεραν στο φως ευρήματα που πολλές φορές άλλαξαν τον αρχαιολογικό χάρτη της χώρας. Αυτή η μεγάλη και γόνιμη περίοδος για την αρχαιολογία αποτυπώνεται στην ψηφιακή έκδοση που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (http://www.yppo.gr/0/anaskafes/index.html). Στην ψηφιακή έκδοση για την ανασκαφική δραστηριότητα των Εφορειών Αρχαιοτήτων κατά τα έτη 2000-2010 αποκαλύπτεται τόσο στον ειδικό επιστήμονα όσο και στον πολίτη, μέσα σε 414 σελίδες, το έργο 39 κλασικών και ιστορικών εφορειών και 20 βυζαντινών.
Από τις εφορείες ζητήθηκαν συνοπτικά κείμενα και φωτογραφίες. Μέσα από το έργο, όπως σημειώνεται, αποκαλύπτονται οι πολλαπλές πτυχές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού –της αρχαιότερης υπηρεσίας του ελληνικού κράτους–, που προστατεύει τις αρχαιότητες και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, που εκτελεί μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μεγάλα έργα μακρόπνοου σχεδιασμού συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας και που αποτελεί την ίδια στιγμή σημαντική αφετηρία παραγωγής επιστημονικής γνώσης.
«Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει τώρα, είναι η συστηματική μελέτη, η κριτική πραγμάτευση και η συνθετική δημοσίευση του υλικού, η οποία δημοσίευση είναι αυτή που θα απαντήσει στα πραγματικά ερωτηματικά της επιστημονικής κοινότητας, συγχρόνως όμως θα δώσει και το πρόκριμα για την υιοθέτηση αυτών των συμπερασμάτων που έχουν να κάνουν με την ιστορία, με την ταυτότητα, με την αρχαιολογία κάθε τόπου στην ίδια την κοινωνία των πολιτών. Πρέπει να προηγηθεί η επιστημονική δημοσίευση και στη συνέχεια αυτά τα οποία θα έχουν γίνει κτήματα της επιστημονικής κοινότητας να αποδοθούν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο στην κοινωνία, ακριβώς για να κατανοήσει την ταυτότητά της», τόνισε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη.
Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σημείωσε ότι «όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποδεικνύουν δύο πράγματα. Πρώτον, πως όταν θέλουμε, μπορούμε. Ακόμα και με λιγότερα.
Δεύτερον, ότι αν υπάρχει ένας τρόπος να βγούμε απ'Α τη δεινή κρίση την οποία ζούμε, αυτός είναι η επένδυση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: τον πολιτισμό μας, το φυσικό μας περιβάλλον, τους ανθρώπους μας». Η έκδοση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Express.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου