Αναμνήσεις από την τραγουδίστρια του Αουσβιτς
Η Φανιά Φενλόν ήταν μια γαλλοεβραία σοπράνο και πιανίστρια που τραγουδούσε σε καμπαρέ μέχρι το 1943. Τότε τη συνέλαβαν οι Ναζί και την έστειλαν στο στρατόπεδο του Αουσβιτς, όπου εντάχθηκε στη 40μελή γυναικεία ορχήστρα του στρατοπέδου. Οι Ναζί βασανιστές της την εξανάγκαζαν να τραγουδά, μεταξύ άλλων, την άρια «Un bel di, vedremo» από την όπερα «Madame Butterfly» του Τζιάκομο Πουτσίνι.
Η ιστορία της θα ζωντανέψει στην παρουσίαση του μουσικού έργου «Τα Τρένα ΙΙ», σε μια συναυλία - παράσταση διαφορετική από τις συνήθεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το έργο έγραψε η σοπράνο - δραματική κολορατούρα - πιανίστρια και συνθέτρια στον χώρο της πρωτοποριακής μουσικής Μαρίκα Κλαμπατσέα. Και μαζί με την ιστορία της Φενλόν θα ακουστούν και πολλά τραγούδια που γράφτηκαν από κρατουμένους στρατοπέδων συγκέντρωσης έτσι όπως τα κατέγραψε ένας σπουδαίος πολωνός συνθέτης και τραγουδοποιός, ο Αλεξάντερ Κουλισίεβιτς, που επέζησε έπειτα από επταετή κράτηση στο στρατόπεδο Σαχενχάουζερ.
Θα ακουστούν επίσης έργα των Κουρτ Βάιλ, Γκούσταφ Μάλερ, Χένρικ Γκορέκι, τραγούδια Τσιγγάνων, εβραιογερμανικά (γίντις) και σπιρίτιουαλς, πολλά από τα οποία ήταν απαγορευμένα, όπως το νανούρισμα στα γίντις «Makh zu die Eygelekh» (Κλείσε τα μάτια σου). Ο συνθέτης του τελευταίου Ντέιβιντ Μπέιγκελμαν, που εξοντώθηκε στους θαλάμους αερίων του Αουσβιτς, ακούει στο τραγούδι αυτό τον βουβό πόνο της μάνας που νανουρίζει το παιδί της για τελευταία ίσως φορά.
Σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας θα ακούγεται, ως λάιτμοτιφ, το βραβευμένο με Grammy έργο του Στιβ Ράιχ «Different Trains» με το τρίξιμο των γραμμών, τα φρεναρίσματα, τα σφυρίγματα και τον συνεχή μονότονο ήχο του τρένου πάνω σε παλιές και σκουριασμένες γραμμές. Πάνω σε όλα αυτά η Μαρίκα Κλαμπατσέα χτίζει δικές της παρεμβάσεις δημιουργώντας μια νέα σύνθεση.
Στη συναυλία θα συμπράξουν σολίστ όπως οι Σωκράτης Ανθης (τρομπέτα), Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν), Νίκος Τσαλίκης (πιάνο) αλλά και κουαρτέτο εγχόρδων. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Νίκος Χαριζάνος και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Βεργίτσης. Η Μαρίκα Κλαμπατσέα, που εμπνεύστηκε το έργο της έπειτα από μια επίσκεψη στο Νταχάου, έχει τιμηθεί στο παρελθόν με κρατικό βραβείο για το έργο της «Καλάμιτι Τζέιν - Γράμματα στην κόρη της» (2003), έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως του Εδιμβούργου και της Πράγας, ενώ έχει δώσει και σειρά συναυλιών στην Αγγλία με την υποστήριξη του Arts Council.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου