Βουτιά στις ανασκαφές με ένα... κλικ


Οι αρχαιολογικές έρευνες ανά την Ελλάδα κατά την περίοδο 2000-2010 βρίσκονται πλέον στη διάθεση του κοινού με όλες τις λεπτομέρειές τους. Αρκεί ένα κλικ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) www.yppo.gr/0/anaskafes/index.html.

Της Έλσας Σπυριδοπούλου
Η ψηφιακή έκδοση με το ανασκαφικό έργο των εφορειών αρχαιοτήτων έγινε σε συνεργασία της γενικής διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
«Μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός της ψηφιοποίησης του Αρχαιολογικού Δελτίου από την πρώτη του φάση και στη συνέχεια την τροφοδότηση με όλο το κομμάτι των αρχαιολογικών ερευνών που θα έχει το Αρχαιολογικό Δελτίο και στη συμβατική του μορφή», επισήμανε κατά την παρουσίαση της έκδοσης η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη. Διευκρίνισε βέβαια ότι «δεν θα λείψει η έκδοση, δεν θα λείψει το βιβλίο, απλώς το Αρχαιολογικό Δελτίο θα έχει τη δυνατότητα να είναι πια προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο».

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΤ ανακαλύπτει κανείς τις πολλαπλές πτυχές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του υπουργείου. Μπορεί να μάθει για ευρήματα σπουδαία, τα οποία την τελευταία αυτή δεκαετία, σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, «έχουν αλλάξει κυριολεκτικά τον αρχαιολογικό χάρτη της χώρας. Έχουν ανατρέψει αντιλήψεις ή έχουν επιβεβαιώσει υποθέσεις». Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, όπως επεσήμανε, «είναι η συστηματική μελέτη, η κριτική πραγμάτευση και η συνθετική δημοσίευση του υλικού, η οποία είναι και αυτή που θα απαντήσει στα πραγματικά ερωτηματικά της επιστημονικής κοινότητας, συγχρόνως όμως θα δώσει και το πρόκριμα για την υιοθέτηση αυτών των συμπερασμάτων που έχουν να κάνουν με την ιστορία, με την ταυτότητα, με την αρχαιολογία κάθε τόπου στην ίδια την κοινωνία των πολιτών». Πρέπει να προηγηθεί η επιστημονική δημοσίευση, όπως υποστήριξε η κ. Μενδώνη, και εν συνεχεία «αυτά τα οποία θα έχουν γίνει κτήματα της επιστημονικής κοινότητας να αποδοθούν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο στην κοινωνία, ακριβώς για να κατανοήσει την ταυτότητά της».

ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος επισήμανε ότι ο απολογισμός του ανασκαφικού έργου αποδεικνύει δύο πράγματα, «ότι όταν θέλουμε, μπορούμε, ακόμη και με λιγότερα, και επιπλέον ότι, αν υπάρχει ένας τρόπος να βγούμε απ’ τη δεινή κρίση την οποία ζούμε, αυτός είναι η επένδυση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: τον πολιτισμό μας, το φυσικό μας περιβάλλον, τους ανθρώπους μας».
Με την ευκαιρία, ο υπουργός ανέφερε την επένδυση που έχει κάνει το ΥΠΠΟΤ τα τελευταία δυόμισι χρόνια και ανέφερε μια σειρά από παραδείγματα, μεταξύ των οποίων το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αρχαιολογικές έρευνες στο πλαίσιο των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων, το πρόγραμμα ψηφιοποίησης και προσβασιμότητας των κινητών πολιτιστικών αγαθών στο διαδίκτυο, την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που είχαν παράνομα εξαχθεί από τη χώρα, τις επιτυχίες στη μάχη κατά της αρχαιοκαπηλίας, όπως και τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, όπως αυτές για την αρχαία Μακεδονία που έγιναν στο Λούβρο και την Οξφόρδη.

ΣΩΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
Το ανασκαφικό έργο, όπως διαρθρώνεται στην ψηφιακή έκδοση, διακρίνεται σε δύο κύριους τομείς: στον τομέα των συστηματικών ανασκαφών και τον τομέα των σωστικών ερευνών. Ο δεύτερος, εξάλλου, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανασκαφές για την υλοποίηση μεγάλων δημόσιων έργων, είναι και ο κύριος χώρος στον οποίο οι εφορείες αρχαιοτήτων έχουν να παρουσιάσουν πλούσιο και σημαντικό ανασκαφικό έργο. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει πάμπολλα παραδείγματα στο πέρασμα της πρόσφατης δεκαετίας, που καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα των σωστικών ανασκαφών και τους λόγους για τους οποίους οι συγκεκριμένες εργασίες κρίνονται ως έργα μεγάλης πνοής και άμεσης προτεραιότητας στο πλαίσιο του ανασκαφικού έργου του υπουργείου.
.
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!