ΤΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ


Μπορεί η ανάκτηση από τη Σερβική Αστυνομία του κλεμμένου πίνακα ζωγραφικής του Σεζάν "Αγόρι με κόκκινο γιλέκο», έργο που η αξία του υπολογίζεται στα 131 εκατομμύρια δολάρια και είχε κλαπεί το 2008 από γκαλερί της Ζυρίχης, μαζί με άλλα δύο έργα του Claude Monet και του Vincent Van Gogh τα οποία ανακτήθηκαν σχεδόν αμέσως, έναν Ντεγκά "Ludovic Lepic and his Daughter" ο οποίος βρέθηκε το 2009, και το έργο του Σεζάν "Αγόρι με κόκκινο γιλέκο»το όποιο δεν είχε βρεθεί, χιλιάδες άλλοι διάσημοι κλεμμένοι πίνακες εξακολουθούν να κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, ή να αποθηκεύονται σε ιδιωτικές συλλογές.
Σύμφωνα με τον διεθνή δείκτη των κλεμμένων έργων, υπάρχουν 350.000 κλεμμένα έργα τέχνης παγκοσμίως.
Όπως ανέφερε ο γενικός σύμβουλος του Art Loss Register, Chris Marinello, όταν οι κλέφτες των έργων τέχνης συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να πωλήσουν τα έργα σε δημοπρασία ή να εισπράξουν λύτρα χωρίς να συλληφθούν, πολλοί από αυτούς οι οποίοι εμπλέκονται και στο παράνομο διεθνές εμπόριο και την τρομοκρατία, προσπαθούν να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά σε κάποιον συλλέκτη, ή σε άλλους εγκληματίες μαζί με όπλα και ναρκωτικά .
Οι πιο σημαντικοί πίνακες που έχουν κλαπεί υπολογίζονται σε αξία περισσότερο
από 1 δισ. Δολάρια, όπως τα παρακάτω πιο ακριβά κλεμμένα έργα τέχνης:


«Η συναυλία» από Johannes Vermeer
Ανήκει σε ένα από τα 13 έργα τέχνης που κλάπηκαν από το Isabelle Stewart Gardener Museum in Boston κατά τα τη διάρκεια της διασημότερης ληστείας στην ιστορία της τέχνης που έγινε το 1990 από δύο κλέφτες που ήταν ντυμένοι αστυνομικοί.
Τα κλεμμένα έργα τέχνης αποτιμώνται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, με το έργο του Vermeer να έχει τη μεγαλύτερη αξία , περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα κανένα από τα έργα που λείπει από το Μουσείο Γκάρντνερ δεν έχει έρθει στην επιφάνεια .


"Παπαρούνες" του Βίνσεντ βαν Γκογκ
«Παπαρούνες," ένας μικρός πίνακας του Vincent van Gogh αξίζει $ 55 εκατ. ευρώ. Ζωγραφισμένο το 1882, είχε κλαπεί από το Μουσείο Μαχμούντ Χαλίλ του Καΐρου, στην Αίγυπτο, το 2010.
Οι κλέφτες αφαίρεσαν το ζωγραφικό έργο κόβοντας το από το πλαίσιο του πίνακα . Το έργο "Παπαρούνες" είχε κλαπεί από το ίδιο μουσείο και άλλη φορά πριν, το 1978, αλλά βρέθηκε δύο χρόνια αργότερα στο Κουβέιτ.
«Η Θύελλα στη θάλασσα της Γαλιλαίας» του Ρέμπραντ
Rembrant αριστούργημα του "Η θύελλα στη θάλασσα της Γαλιλαίας" εξαφανίστηκε μαζί με το "Η συναυλία" Vermeer στην ληστεία της Βοστώνης 1990 της Isabelle Stewart Gardner Museum.
Μαζί, οι πίνακες προέρχονται από το μουσείο αποτιμάται σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια, και αποτελεί το πιο διάσημο έγκλημα στην ιστορία της τέχνης. Τα κλεμμένα έργα περιλαμβάνουν κομμάτια από Vermeer, Rembrant, Flinck, και Μανέ.

Davidoff-βιολί Στραντιβάριους Μορίνι

Davidoff-βιολί Στραντιβάριους Morini είναι ένα από τα πιο ακριβά μουσικά όργανα στον κόσμο, αξίας 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Είχε κλαπεί το 1995 από το διαμέρισμα της Νέας Υόρκης της Erica Morini, μουσικός βιολιού συναυλιών κατά τη διάρκεια που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όπου και πέθανε.
Ο πατέρας της Morini, δάσκαλος μουσικής, έδωσε το βιολί στην κόρη του πριν από 80 χρόνια ( από το έτος 1995). Το βιολί έγινε το 1727 από τον Antonio Stradivari. Η οικογένεια της Morini ποτέ δεν της είπε για την κλοπή. Δεν έχει ποτέ ανακτηθεί.


"Θέα της Θάλασσας στο Scheveningen" από τον Vincent Van Gogh
Ο Διάσημος πίνακα του Βαν Γκογκ με την τρικυμιώδη θάλασσα ανοικτά των ακτών της Ολλανδίας, μαζί με υπολείμματα κόκκων άμμου , κλάπηκε το 2002 από το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, της Ολλανδίας.
Δύο κλέφτες ανέβηκαν με μια σκάλα στην ταράτσα του μουσείου και έκλεψαν δύο πίνακες, συμπεριλαμβανομένου του "View of the Sea" και του "Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen," οι οποίοι μαζί αποτιμώνται σε 30 εκατομμύρια δολάρια. Δύο άνδρες καταδικάστηκαν για τη ληστεία το 2003, αλλά οι πίνακες δεν έχουν βρεθεί .



"Προβολή της Auvers-sur-Oise» από τον Paul Cezanne
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου γιόρτασε τη νέα χιλιετία στις 31 Δεκέμβρη 1999, ένας ατρόμητος κλέφτης μπήκε στο μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, της Αγγλίας, και έκλεψε τον πίνακα "Προβολή της Auvers-sur-Oise» του Πολ Σεζάν που αποτιμάται περίπου σε 5 εκατομμύρια δολάρια.


Γερτρούδη Vanderbilt Whitney Τοιχογραφίες από Maxfield Parrish
Ο ιδρυτής του Μουσείου Whitney και προστάτης παγκόσμιας τέχνης Γερτρούδη Vanderbilt το 1912 ανέθεσε αυτά τα έργα τέχνης, στον Maxfield Parrish τις οποίες και ζωγράφισε.
Τον Ιούλιο του 2002, οι πίνακες κλάπηκαν είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια της διάρρηξης γκαλερί που βρίσκεται στο Δυτικού Χόλιγουντ, της Καλιφόρνια, αφού τα έκοψαν από τα πλαίσιά τους. Η αξία των δύο έργων υπολογίζεται σε 4 εκατομμύρια δολάρια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!