ΕΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΤΟ 2012


Ετος Μανώλη Καλομοίρη έχει ανακηρυχθεί το 2012 με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Ελληνα μουσουργού. Σε αυτήν την επέτειο θα είναι αφιερωμένη μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Στις 28 του μήνα, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα φιλοξενηθεί συναυλία ? αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη με τη συμμετοχή της Ελληνο-Φλαμανδής σοπράνο Christiana de Waele και της Ρωσίδας πιανίστριας Eleonora Fortune.

Το πρόγραμμα της βραδιάς θα περιλαμβάνει έργα Καλομοίρη αλλά και συνθέσεις δημιουργών που είχαν επηρεάσει τον Ελληνα συνθέτη όπως οι Βάγκνερ, Στράους, Μούσοργκσκι και Ραχμάνινοφ. Το ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε συναυλίες σε Ολλανδία, Τουρκία, Γερμανία και Ελβετία ενώ θα ηχογραφηθεί προκειμένου να κυκλοφορήσει σε Cd.

Το έργο του Μανώλη Καλομοίρη θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», που διοργανώνει ο μαέστρος και πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης», Βύρων Φιδετζής σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» και το Ωδείο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα ο καταξιωμένος πιανίστας Αρης Γαρουφαλής θα δώσει ρεσιτάλ με τα άπαντα για πιάνο του Μανώλη Καλομοίρη, στις 24 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Παρνασσού» ενώ στις 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο συναυλία με το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ο Καλομοίρης μαζί με τη σύζυγό του Χαρίκλεια, το 1908, στην πρώτη του συναυλία, στον ίδιο χώρο.

Παράλληλα, ο Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης» έχει επίσης προγραμματίσει την έκδοση αφιερωματικού τόμου με νέες μελέτες σχετικές με τον συνθέτη, διοργάνωση μέσα στο 2013 διεθνούς συνεδρίου αλλά και το ξεκίνημα της κριτικής έκδοσης των μουσικών απάντων του.

Υπάρχουν ωστόσο και δύο μεγάλες εκκρεμότητες. Η πρώτη αφορά στο ιστορικό Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» της Σάμου που πέρσι δεν πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης και η δεύτερη στην υλοποίηση της ψηφιοποίησης του αρχείου του συνθέτη σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ,ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!