Έκθεση για τον σουρεαλισμό ετοιμάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο


Man Ray, Το βιολί του Ingres, 1924, μεταγενέστερη εκτύπωση, φωτογραφία, μοναδικό κομμάτι, 26,5 x 21 εκ., Συλλογή Marion Meyer, Παρίσι


Άνδρος

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Χώρα της Άνδρου ετοιμάζει για το καλοκαίρι του 2012 έκθεση αφιερωμένη σε ένα από τα μεγαλύτερα και ανατρεπτικότερα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ού αιώνα, τον σουρεαλισμό. Η έκθεση θα διαρκέσει από την Κυριακή 1η Ιουλίου έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως δηλώνει ο τίτλος του εικαστικού αφιερώματος «Προσεγγίζοντας το σουρεαλισμό», ζητούμενο είναι να προσεγγίσει το καλλιτεχνικό κίνημα και να περάσει στον επισκέπτη το μήνυμα μιας τέχνης η οποία μέσα από απαξιωτικά σχόλια και χλευασμούς τόλμησε να αναζητήσει τις νύξεις δημιουργίας της στους αχαρτογράφητους δρόμους της ψυχής.

Το αφιέρωμα θα δομείται με άξονα τα ιστορικά ονόματα του κινήματος, την αρχική, δηλαδή, ομάδα που το συγκρότησαν και αυτούς που στην συνέχεια προσαρτήθηκαν. Έτσι, το αφιέρωμα εστιάζει σε ονόματα όπως: Αντρέ Μπρετόν, Λουί Αραγκόν, Πόλ Ελυάρ, Μαξ Ερνστ, Μαν Ρέι, Χουάν Μιρό, Ρενέ Μαγκρίτ, Μ.Οπενχαϊμ, Σαλβαντόρ Νταλί

Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης θα αφορά το ιστορικό μόνο μέρος του υπερρεαλιστικού κινήματος στην νεοελληνική τέχνη με εικαστικές και λογοτεχνικές αναφορές στους Ανδρέα Εμπειρίκο, Οδυσσέα Ελύτη, Νάνο Βαλαωρίτη, Νικόλα Κάλας (Καλαμάρη), στον ζωγράφο και ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο και τους ζωγράφους Μάριο Πράσινο, Γεράσιμο Στέρη και Mayo (Αντώνη Μαλλιαράκη).

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!