Σatellart: Η πρώτη πλατφόρμα προβολής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη
Ένας φωτεινός πίνακας αφιερωμένος στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης. Μια διεθνής εκστρατεία για μία δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα. Ωστόσο ο τουρισμός δεν είναι το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν μας. Η Ελλάδα συχνά προβάλλεται με όρους φολκλόρ στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζεται η σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της. Αυτή ακριβώς την πτυχή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού αναλαμβάνει να προβάλει στην Ευρώπη η ετήσια πλατφόρμα Σatellart-transmitting Greece.
Πρόκειται για την επέκταση του φεστιβάλ σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας «Milano incontra la Grecia» (Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα), που ξεκίνησε το 2007 στο Piccolo Teatro του Μιλάνο και φέτος ετοιμάζει βαλίτσες και γι' άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Εμπνεύστριές του τρία νεαρά κορίτσια, η Μυρτώ Ρογκά, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η Μαριέλλα Κεσίσογλου που, μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, επιχειρούν να συνδράμουν στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για την χώρα μας, φέρνοντας έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων σε επαφή με τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της. Στόχος τους; Να συνδεθεί στο εξωτερικό η Ελλάδα με έννοιες κολακευτικότερες απ' αυτές όπως η κρίση.
«Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στους ξένους πόσα άλλα πράγματα είναι η Ελλάδα πέρα από τα σκάνδαλα και την κρίση. Οι περισσότεροι έχουν μια ελλιπή εικόνα για τη χώρα μας που την αδικεί. Πολλοί είναι αυτοί που θαυμάζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, έχουν διαβάσει τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και έχουν επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Η Ελλάδα όμως είναι πολύ ζωντανή πολιτιστικά και σήμερα και όχι μόνο στην αρχαιότητα. Και αυτό πρέπει να το προβάλλουμε προς τα έξω» λέει μιλώντας η Μαριέλλα Κεσίσογλου.
Η ιδέα, μ' άλλα λόγια, της Σatellart-transmitting Greece είναι να εισάγει την σύγχρονη ελληνική δημιουργία στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας σταθερές συνεργασίες με ευρωπαϊκά θέατρα και πολιτιστικούς φορείς μέσα σε ένα ετήσιο οργανωμένο πλαίσιο: με συγκεκριμένο καλλιτεχνικό προφίλ, με κατάλληλο marketing και στρατηγική προβολής, και στοχευμένες συνεργασίες ανά χώρα.
Υπάρχει πιθανότητα να ανεβούν οι ελληνικές μετοχές στο παγκόσμιο χρηματιστήριο; Η Μαριέλλα Κεσίσογλου είναι αισιόδοξη.
«Ειδικά σε εποχές κρίσης ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Η κρίση εμπνέει πολλούς καλλιτέχνες, τους σπρώχνει προς τα έξω και τους κάνει ακόμα πιο εκφραστικούς. Αν και η περίοδος είναι δύσκολη παρατηρούμε μία καλλιτεχνική έκρηξη. Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν πολλά πράγματα και υπάρχουν πολύ καλές ιδέες. Το δύσκολο είναι η πραγματοποίησή τους. Σήμερα, είναι μάλλον ουτοπικό να μιλήσουμε για κρατική υποστήριξη. Αυτό τουλάχιστον που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπάρχει μια αλληλεγγύη μεταξύ των καλλιτεχνών, να επενδύσουμε σε καινούριες ιδέες και να βρούμε τρόπους να κάνουμε παραστάσεις και συναυλίες με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος χωρίς παράλληλα να μειώνεται η ποιότητα» υποστηρίζει η νεαρή μουσικός.
Η Μαριέλλα Κεσίσογλου είναι κλαρινετίστρια, ζούσε χρόνια στο Βερολίνο και είχε μια αρκετά καλά στρωμένη επαγγελματική ζωή, όταν κάποια στιγμή αισθάνθηκε την ανάγκη να επιστρέψει στην Ελλάδα.
«Δεν το έχω μετανιώσει καθόλου που επέστρεψα. Φυσικά και είναι διαφορετική η αγορά εργασίας εδώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως με πιάνει και ένα πείσμα. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά είναι και ένας λόγος παραπάνω να το παλέψεις» τονίζει.
Συνολικά, η Σatellart-transmitting Greece κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου 2012-13 θα απασχολήσει πάνω από 70 άτομα, θα προβάλει την Ελλάδα σε 5 χώρες και θα επιχειρήσει να συμβάλει στην ουσιαστική ένταξη των Ελλήνων καλλιτεχνών στην καλλιτεχνική σκηνή της Ευρώπης.
Από το 2007, έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Μιλάνου καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Λυδία Κονιόρδου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, η Μάρθα Φριντζήλα, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, οι Rootlessrot κ.ά. Επίσης, συμμετείχαν αναγνωρισμένοι πολιτιστικοί φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.
Πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός της Σatellart-transmitting Greece για το 2012 είναι το Μιλάνο. Στο φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 13 Μαΐου στο Piccolo Teatro και άλλους πολιτιστικούς χώρους, θα συμμετάσχουν οι Rimini Protokoll, η Μαριάννα Καβαλιεράτου, οι Burger Project, κ.ά.
Παράλληλα, θα παρουσιαστεί έκθεση αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα 'Αρη Kωνσταντινίδη σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Οι επόμενοι σταθμοί της πλατφόρμας προγραμματίζονται στην Βιέννη (5-11 Νοέμβρίου 2012), στο Αμβούργο, στο Μονπελιέ και στο 'Αμστερνταμ. Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός γίνεται ξεχωριστά για κάθε θέατρο-πόλη και περιλαμβάνει όλο το φάσμα των τεχνών.
Καθώς πρόκειται για μία αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία, η Σatellart θα διοργανώνει ειδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση πόρων. Η πρώτη, με τίτλο «Transmitting Greece», θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (ώρα 8.30 μ.μ.), με το μουσικό σύνολο «Eρατώ», που αποτελείται από τις Θεοδώρα Μπάκα (φωνή), Μαριέλλα Κεσίσογλου (κλαρινέτο) και Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο). Συμπράττει η βραβευμένη βιολοντσελίστρια από την Τουρκία Σεντέφ Ερτσετίν Αταλά. (Τιμή εισιτηρίου Euro18).
Παράλληλα η Σatellart καλεί τους φίλους και υποστηρικτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού να συνδράμουν το έργο της, είτε με δωρεές μέσω του site κοινωνικής χορηγίας - crowdfunding Groopio (www.groopio.com) είτε απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της (www.satellart.org/support-us/).
www.kathimerini.grμε πληροφορίες ΑΜΠΕ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου