Βερολινέζοι καλλιτέχνες στήνουν γκιλοτίνες για θυσία αρνιών

Δύο βερολινέζοι καλλιτέχνες ξεσήκωσαν ένα κύμα επικρίσεων διότι κατασκεύασαν μία γκιλοτίνα και ζητούσαν από το κοινό να ψηφίσει εάν ήθελε να θυσιασθούν σε αυτή δύο αρνιά, στα πλαίσια μίας εικαστικής παρέμβασης.

Η ιστοσελίδα, στην οποία ανήρτησαν την ιδέα του έργου τους, έδειξε πως σχεδόν 300.000 ψήφοι κατατέθηκαν μέχρι σήμερα το μεσημέρι, 23 ημέρες προτού εκπνεύσει η ημερομηνία λήξεως της ψηφοφορίας. Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους έχουν εκφρασθεί κατά της θυσίας των αμνών.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube στις 18 Απριλίου εμφανίζει τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Βερολίνου Ιμάν Ρεζάι και Ρόουβεν Μάτερνε να κατασκευάζουν την γκιλοτίνα και να τη βάφουν με έντονο ροζ, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα.

«Η γκιλοτίνα αποτελεί την πιο πυκνή αντανάκλαση της κοινωνίας μας»,τονίζει στο βίντεο ο Μάτερνε, στο οποίο εμφανίζεται επίσης κι ένας άνδρας να κρατά το υποψήφιο ‘σφάγιο’ κάτω από το λεπίδι της μακάβριας μηχανής.

Στο βίντεο στο You Tube έχουν αναρτηθεί και σχεδόν 150 σχόλια, στην πλειονότητά τους με οργίλη διάθεση κατά του εικαστικού πονήματος των δύο φοιτητών. Μάλιστα, η λαϊκή, ευρείας κυκλοφορίας, εφημερίδα Μπιλντ έχει χαρακτηρίσει την πρόθεση των δύο επίδοξων καλλιτεχνών ως «διεστραμμένη».

«Υπήρχαν άνθρωποι που επεδίωκαν να μας απαγορευθεί να το πράξουμε αυτό. Υπήρχαν επίσης άνθρωποι που επαίνεσαν την ιδέα από την πρώτη ημέρα. Και υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι μας φοβούνται», προσθέτει ο Μάτερνε στο βίντεο.

Η Σχολή Καλών Τεχνών, στην οποία φοιτούν οι Ρεζάι και Μάτερνε στο εργαστήριο του Ιάπωνα καλλιτέχνη Λέικο Ικαμούρα, επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από το σχέδιό τους, τονίζοντας πως δεν αποτελεί μέρος των ακαδημαϊκών τους εργασιών.

Εκπρόσωπος της Σχολής δήλωσε πως οι δύο καλλιτέχνες έχουν διαβεβαιώσει τις αρχές της πως το ‘σχέδιο γκιλοτίνα’ αποβλέπει απλώς στην δημιουργία μίας «καλλιτεχνικής πρόκλησης» και πως δεν έχουν πρόθεση να σκοτώσουν τα αρνιά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!