Στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» το κυπέλλο του Σπύρου Λούη


Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αγόρασε - έναντι 655.454 ευρώ - το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη, κατά τη δημοπρασία που διενεργήθηκε από τον οίκο «Κρίστις» στο Λονδίνο. Το κύπελλο είχε απονεμηθεί στον έλληνα μαραθωνοδρόμο μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα.



Το κύπελλο, ύψους 15 εκατοστών, δημοπρατήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση του εγγονού του Ολυμπιονίκη και η αξία του είχε εκτιμηθεί στα 146.000 - 195.000 ευρώ.

Η δημοπρασία ξεκινησε στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, με την παρουσίαση συνολικά 170 αντικειμένων από Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως αυθεντικές αφίσες και πυρσούς.




Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» επισημαίνει ότι το κύπελλο που απονεμήθηκε στον νικητή του Μαραθωνίου Δρόμου, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα εκτεθεί μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού που κατασκευάζει, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.
Η ανακοίνωση του Ιδρύματος:

«Το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Breal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896. Το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον οίκο Christie’s στο South Kensington του Λονδίνου. Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό».

Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Michel Breal με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας. Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».



Στη δημοπρασία συμμετείχε και ο Δήμος Αμαρουσίου με χρήματα που συγκέντρωσε, προκειμένου το κύπελλο να μείνει στην Ελλάδα.

Επίσης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ζητώντας να χαρακτηριστεί το κύπελλο εθνικό κειμήλιο, ώστε να αποσυρθεί από τη δημοπρασία.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!