Θεσσαλονίκη: Οι βιβλιοθήκες του μέλλοντος...


Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανοίξουν πλήρως ανακαινισμένες, αλλά και αναβαθμισμένες τόσο ως προς τις συλλογές τους όσο και ως προς τις υπηρεσίες τους, τέσσερις δημοτικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης και δύο αντίστοιχες του δήμου Καλαμαριάς, έπειτα από την ενσωμάτωση τους στο πρόγραμμα μεταμόρφωσης δημοτικών βιβλιοθηκών που υλοποιεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Future Library».



Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία έγινε εφικτή χάρη στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και περιλαμβάνει τις εξής οχτώ δημοτικές βιβλιοθήκες κεντρικής Μακεδονίας: δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Σερρών και δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Κιλκίς, από το δήμο Θεσσαλονίκης την Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου και τις Παιδικές Βιβλιοθήκες Ξηροκρήνης, Ανω Πόλης και Ορέστου, καθώς και στην Καλαμαριά, τη Δανιηλίδειο και στο Καραμπουρνάκι.



«Θέλουμε να ρισκάρουμε»

Στη χτεσινή συνέντευξη τύπου ο διευθυντής της εταιρίας «Future Library» αλλά και της βραβευμένης δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Βέροιας Γιάννης Τροχόπουλος μίλησε για το κοινό όραμα που μοιράζεται με το δήμο Θεσσαλονίκης και το δήμο Καλαμαριάς ως προς την αναμόρφωση των βιβλιοθηκών «Είχα την τύχη να συνδέσω την πορεία μου με το βραβείο Bill & Melinda Gates, το οποίο απέδειξε τη δυναμική της δημιουργικότητας στις μικρές, τοπικές κοινωνίας. Θέλουμε να ρισκάρουμε επειδή ακριβώς δε θέλουμε τη μετριότητα. Το βραβείο αλλά και η χρηματοδότηση του Ιδρύματος μας έχει δώσει την αυτοπεποίθηση για να το κάνουμε. Φιλοδοξία μου είναι στο τέλος της προσπάθειας μας, η βιβλιοθήκη της Βέροιας να είναι η ...χειρότερη».



Μεγάλη σημασία δόθηκε, ακόμη, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους υπαλλήλους στις δημοτικές βιβλιοθήκες, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και αναβάθμιση των συλλογών. Ως προς το κομμάτι της ανακαίνισης ξεκαθαρίστηκε ότι στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός της ίδιας της λειτουργίας της βιβλιοθήκης. Δε θα αποτελεί απλά και μόνο ένα χώρο φιλοξενίας συλλογών βιβλίων αλλά και ένα χώρο πρόσβασης στη γνώση και τον πολιτισμό. «Χώροι που εκπλήσσουν, που ερεθίζουν την περιέργεια και τη φαντασία, που αντανακλούν τη ζωντάνια των παιδιών. Θέλουμε να εμπλέξουμε στην καθημερινότητα των βιβλιοθηκών όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της γειτονιάς αλλά και τις δημιουργικές ομάδες της Θεσσαλονίκης που είναι και πολλές και αξιόλογες» προσέθεσε ο κ. Τροχόπουλος.



Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η συμμετοχή των βιβλιοθηκών της Θεσσαλονίκης στη συγκεκριμένη δράση δε θα είναι μία αυτόνομη, χωρίς συνέχεια πράξη αλλά μόνο η αρχή ανάλογων πρωτοβουλιών. «Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη ανοιχτή σε καινοτομίες και το αποδεικνύουμε με πρωτοβουλίες σαν και αυτήν και τη WOMEX» κατέληξε ο ίδιος.



Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού του δήμου Καλαμαριάς Νίκος Ζαχαριάδης χαρακτήρισε συνειδητή πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής της Καλαμαριάς να ενισχυθούν οι δράσεις που σχετίζονατι με το παιδί – όπως η αναβάθμιση των παιδικών βιβλιοθηκών – ειδικά σήμερα που διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης.

ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ
Agelioforos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!