Τα e-books του μέλλοντός μας


Του Μανώλη Πιµπλή
Η ελληνική ψηφιακή ανάγνωση βρίσκεται σε µια σηµαντική καµπή της. Καθώς και ελληνικά βιβλία περνούν πλέον στο iΡad και το iΡhone! Η νέα και σπουδαία αυτή εξέλιξη οφείλεται στην επιµονή του γιου ενός εκδότη, του Χάρη Ψυχογιού, ο οποίος µε πολυετή παραµονή στις ΗΠΑ κατάφερε να σπάσει το αδιαπέραστο, για έναν Ελληνα, τείχος της Αpple και να την πείσει να υποστηρίξει και το ελληνικό αλφάβητο.

Δεδοµένου ότι δεν υπάρχει ελληνικό iΒookstore – όπως αντίστοιχα υπάρχει ελληνικό κατάστηµα iΤunes που προσφέρει ελληνική µουσική – ο έλληνας χρήστης των συγκεκριµένων συσκευών θα µπορεί να προµηθεύεται ελληνικούς τίτλους µέσω του αµερικανικού ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου.

Αυτό σταδιακά θα επιχειρήσουν να το κάνουν αρκετοί έλληνες εκδότες, αυτή τη στιγµή όµως οι Εκδόσεις Ψυχογιός που άνοιξαν το συγκεκριµένο µονοπάτι, διαθέτουν ήδη προς πώληση, εκεί, περί τους δέκα τίτλους και αναµένουν την έγκριση της Αpple για 150 ακόµη τίτλους.

Την ίδια στιγµή το ελληνικό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο myeΒooks.gr έχει φτάσει να διαθέτει 556 τίτλους ελληνικών βιβλίων διαφόρων εκδοτών, που µπορούν να διαβαστούν τόσο σε υπολογιστές όσο και σε συσκευές ανάγνωσης. Ενώ στη µάχη των πωλήσεων ηλεκτρονικών βιβλίων µπαίνουν όλοι οι µεγάλοι εκδότες µέσω των ιστοσελίδων τους. Οι Εκδόσεις Πατάκη κάνουν πωλήσεις και από το σάιτ τους, το ίδιο και οι Εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ αυτές τις µέρες άρχισαν πωλήσεις και οι Εκδόσεις Καστανιώτη που διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους περί τους 20 τίτλους, συνήθως στην τιµή των 9,90 ευρώ.

Τα ηλεκτρονικά ράφια δεν διαθέτουν ακόµη πολλά βιβλία, αλλά οι εκδότες κάθε µέρα που περνάει, ψηφιοποι ούν όλο και περισσότερα σε µορφή αρχείου e-pub, µορφή που τείνει να επικρατήσει διεθνώς, καθώς διαβάζεται σχεδόν από όλες τις συσκευές ανάγνωσης. Από όλες, εκτός από µία από τις σηµαντικότερες, το Κindle της Αmazon, που έχει δικό του ψηφιακό αρχείο αλλά που αναµένεται, λένε οι ειδικοί, να υιοθετήσει και αυτό το συγκεκριµένο αρχείο, κάτι που θα ανοίξει την πόρτα και στα ελληνικά βιβλία να µπορούν να πωληθούν στις συγκεκριµένες δηµοφιλείς συσκευές.

Για τις τιµές υπάρχει διχογνωµία.

Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι µπορεί τα ηλεκτρονικά βιβλία να πωλούνται πολύ φτηνότερα από τα συµβατικά – ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου (Μεταίχµιο) µιλάει και για 40% έκπτωση, κυρίως στα εκπαιδευτικά βοηθήµατα –, ο Χάρης Ψυχογιός υποστηρίζει όµως ότι η έκπτωση επί της λιανικής τιµής του έντυπου βιβλίου δεν µπορεί να είναι µεγαλύτερη του 20%.

«Αυτό συµβαίνει αφενός γιατί το µεγαλύτερο κόστος παραγωγής είναι άυλο – πνευµατικά δικαιώµατα, διορθώσεις, διαφήµιση κ.λπ. – αφετέρου γιατί ο ΦΠΑ για το ίδιο βιβλίο στην έντυπη µορφή είναι 4% και στην ηλεκτρονική 23%!».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Αmazon, στην αρχή απαιτούσε να καθορίζει εκείνο την τελική τιµή του βιβλίου και κρατούσε για τον εαυτό του το 50% της λιανικής τιµής. Η αποχώρηση του µεγάλου εκδοτικού οµίλου ΜακΜίλαν από τα ηλεκτρονικά του ράφια, άρνηση αρκετών εκδοτών να δώσουν στην Αmazon τα µπεστ σέλερ τους µε αυτούς τους όρους και η είσοδος της Αpple στην αγορά, που µείωσε τις απαιτήσεις για τον εαυτό της στο 30% επί της τελικής τιµής – την οποία πλέον καθορίζει, όπως και στην έντυπη µορφή, ο εκδότης – µετέβαλε άρδην το τοπίο.
Οι εκδότες ψηφιοποιούν όλο και περισσότερα σε µορφή αρχείου e-pub, µορφή που τείνει να επικρατήσει διεθνώς, καθώς διαβάζεται σχεδόν από όλες τις συσκευές ανάγνωσης
Ο Χάρης Ψυχογιός κατάφερε να σπάσει το αδιαπέραστο, για έναν Ελληνα, τείχος της Αpple και να την πείσει να υποστηρίξει και το ελληνικό αλφάβητο.

TA NEA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!