Η …Ελευσίνα της Μέμφιδας


Πρόκειται για τη θέση που έδωσε, κατά μια άποψη, στην Αίγυπτο το ελληνικό όνομά της. Ένα χώρο συνδεδεμένο με έναν από τους κυριότερους κοσμογονικούς αιγυπτιακούς μύθους, όπου ο θεός Φθα (Ptah) έφτιαξε την ανθρωπότητα με το λόγο του και όπου, με κέντρο τον ναό του θεού-δημιουργού (hwt-ka-Ptah, οίκος του πνεύματος του Φθα), αναπτύχθηκε η Μέμφιδα, το μακροβιότερο ίσως πολιτικοθρησκευτικό αιγυπτιακό κέντρο της αρχαιότητας.
Στα όρια της σημερινής θέσης Μιτ Ραχίνα, νότια του Καΐρου, το σημαντικότατο αυτό κέντρο βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε πλήρη εγκατάλειψη και στο έλεος όμβριων υδάτων που πλημμυρίζουν το χώρο αλλά και σκουπιδιών από τον παρακείμενο οικισμό, κείτονται τα ερείπια του ναού που κτίστηκε επί Ραμσή Β΄(1279 - 1213 π.Χ.) για τον Φθα, ο οποίος έχει μετατραπεί από συμβολικό λίκνο της ανθρωπότητας σε απειλή για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με καταγγελίες, ορισμένοι κάτοικοι της Μιτ Ραχίνα κατέστρεψαν τους αποχετευτικούς αγωγούς κατά την εκσκαφή θεμελίων για νέα σπίτια, ενώ είναι συνήθης η πρακτική να αποθέτουν στην περιοχή του νερού τα απόνερα από τις μπουγάδες τους! Από την άλλη πλευρά, η κήρυξη της περιοχής ως αρχαιολογικής ζώνης καθιστά παράνομη την οποιαδήποτε επέμβαση .
Έτσι, οι αρχές της περιοχής και πολίτες καλούν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων έτσι ώστε να προστατευθεί ο χώρος αλλά και η κοινότητα.
Πηγή: Almasry Alyoum,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!