Μουσεία... εχθρικά προς τους επισκέπτες


Ακόμη και από το νέο Μουσείο Ακρόπολης απουσιάζουν οι χώροι στάθμευσης
Ποιος γνωρίζει ότι στο Ολυμπιείο δεν υπάρχει ούτε νερό για τους επισκέπτες; Ότι από την Ακρόπολη απουσιάζουν οι δίγλωσσες πινακίδες αλλά και βασικές υπηρεσίες για τυφλούς; Ότι στους Δελφούς και στην Επίδαυρο δεν υπάρχουν ούτε απλά ενημερωτικά φυλλάδια-οδηγοί για την πληροφόρηση του κοινού; Και όμως σε όλους αυτούς τους χώρους οι επισκέπτες καταβάλλουν εισιτήριο χωρίς οι υπηρεσίες που τους προσφέρονται να είναι ικανοποιητικές- συχνά ούτε καν οι βασικές.

Το αυτονόητο λοιπόν έπραξε το υπουργείο Πολιτισμού όταν ζήτησε από τους φορείς του την καταγραφή και αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών σε 176 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που είναι επισκέψιμοι με εισιτήριο, με στόχο την αναβάθμισή τους, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. Η λίστα μάλιστα έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς στην πρώτη κατηγορία παροχών προς τον επισκέπτη- από τις τέσσερις που ορίστηκαν- δεν μπορεί να καταταχθεί ούτε ένα ελληνικό μουσείο ή χώρος.

Ακόμη και από το καμάρι μας, το νέο Μουσείο Ακρόπολης, όπου δόθηκε η συνέντευξη, απουσιάζουν παροχές όπως χώρος στάθμευσης. Ξεκινά επομένως άμεσα ένα πρόγραμμα καλύτερης οργάνωσης υπηρεσιών, καλύτερης διαχείρισης τρεχόντων εξόδων και αποδοχής χορηγιών, με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα τριετίας. Το ποσό πρόκειται να καλυφθεί με 3,5 εκατ. ευρώ ετήσια χορηγία από τον ΟΠΑΠ, 1,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων (ΤΑΠ) και 5 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να δοθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Με το σκεπτικό ότι, «αν θέλουμε να αναδείξουμε την αρχαιολογική μας κληρονομιά όπως της αξίζει ώστε να γίνει και πηγή πλούτου για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική μας οικονομία,θα πρέπει να αλλάξουμε το τοπίο με δραστικές παρεμβάσεις», όπως είπε ο κ. Γερουλάνος, τέθηκαν οι εξής προτεραιότητες:

• Παροχή βασικών υπηρεσιών σε όλους τους χώρους, εφόσον αυτό είναι εφικτό (π.χ., δεν πρόκειται να διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης στη Δήλο).
• Αναβάθμιση στην πρώτη κατηγορία των μουσείων και χώρων με μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά και εκείνων που είναι χαρακτηρισμένοι ως μνημεία από την UΝΕSCΟ (Ακρόπολη, Κνωσός, Ολυμπία, Δελφοί, Επίδαυρος, Μυκήνες, Βεργίνα, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
• Σταδιακή αναβάθμιση όλων των χώρων με υπηρεσίες που θα κάνουν τα μνημεία πιο προσβάσιμα ανεβαίνοντας έτσι κατηγορία.

Ήδη το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων καταγράφει ελλείψεις σε πωλητήρια και κυλικεία και δρομολογεί διαγωνισμούς για την καλύτερη λειτουργία τους. Επίσης παρέλαβε τα πωλητήρια από τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) ο οποίος έκλεισε και προώθησε διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εποχικών πωλητών ώστε να επαναλειτουργήσουν, ενώ διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μέσα στον Δεκέμβριο και για τη μηχανογράφηση του συστήματος εισόδου των επισκεπτών. Επιπλέον ετοιμάζονται ενημερωτικά φυλλάδια για 35 χώρους από όπου απουσιάζουν εντελώς, ενώ όλα επανασχεδιάζονται και ανανεώνονται. Η συνολική παραγγελία τους μάλιστα εξοικονομεί για το υπουργείο και το ΤΑΠ περί το μισό εκατ. ευρώ. Πάνω από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται ετησίως μουσεία και μνημεία της χώρας αποφέροντας στο κράτος πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια «διαχρονική πηγή πλούτου, την οποία ως τώρα θεωρούσαμε δεδομένη», όπως είπε ο κ. Γερουλάνος. «Τίποτε όμως δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πλέον» κατέληξε.



Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!