Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά της Εθνικής Πινακοθήκης.


«Θα βρεθούμε σε κατάσταση πενίας» δήλωσε, καθώς για τις ανελαστικές δαπάνες μόνο του μουσείου, μαζί με τα παραρτήματά του, σε Κέρκυρα, Ναύπλιο, Σπάρτη και τη Γλυπτοθήκη, η κρατική επιχορήγηση ήταν 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που περικόπηκε στο 1,2 εκατ. ευρώ. Οι εκθέσεις γίνονται πλέον με χορηγίες ή ανταποδοτικά, όπως η μεγάλη έκθεση «Παρίσι 1900, Αρ Νουβό και Μοντερνισμός» (24 Νοεμβρίου 2010 - 28 Φεβρουαρίου 2011). «Δεν πρέπει να δίνουμε τίποτα αν δεν έχουμε εξασφαλίσει τι θα πάρουμε».
Για το 2011 έχουν εγκαταλειφθεί κάποια φιλόδοξα σχέδια και έχουν βρεθεί χορηγίες για άλλες εκθέσεις, όπως το αφιέρωμα στον Μόραλη.
Ενθουσιασμένος
O Ζιλ Σαζάλ, διευθυντής του Πετί Παλέ, Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης του Παρισιού, έδειχνε χθες ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για το στήσιμο της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ, στην Εθνική Πινακοθήκη, με θησαυρούς από το μουσείο του.
Κύριο θέμα αυτών των εκθεμάτων είναι «η ζωγραφική παρισινή περιπέτεια, από τον νατουραλισμό της δεκαετίας του 1880 μέχρι τις καινοτομίες της δεκαετίας του 1910». Η κάτω μεγάλη αίθουσα πλημμυρίζει από τις κοκκινομάλλες Παριζιάνες, με δεσπόζουσα φιγούρα αυτήν της Σάρα Μπερνάρ, η οποία εκτός των άλλων ήταν και γλύπτρια. Εργο της είναι η μπρούντζινη προτομή του Βοκτοριέν Σαρντού, δημιουργού της «Τόσκα».

ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!