80 ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙ∆ΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ


Ο Μουνκ και τα κορίτσια του
Μ.Α.
Ο ζωγράφος που σε επτά δεκαετίες έβαλε την υπογραφή του σε 1.000 λάδια, 4.500 σχέδια κι υδατογραφίες και σε 15.500 χαρακτικά, ο δηµιουργός της πιο διάσηµης «Κραυγής» στηνιστορία της Τέχνης, ο καλλιτέχνης που κατάφερε να µετατρέψει τον πόνο και τον θάνατο σε τέχνη, ο Νορβηγός Εντβαρντ Μουνκ, προσγειώνεται στην Αθήνα.

Στις αποσκευές του κουβαλάει την πρώτη του ερωµένη – µία παντρεµένη γυναίκα που ερωτεύτηκε σε ηλικία 22 ετών – τη 15χρονη αδελφή του που πέθανε από φυµατίωση, γεγονός που στοίχειωσε τη ζωή του και την αγαπηµένη του καρέκλα. Και µαζί το άρωµα της αρρωστηµένης του ζωής, καθώς έπασχε από µανία καταδίωξης, είχε νοσηλευτεί σε σανατόριο και κινδύνευε να µείνει παράλυτος από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Είναι µερικές µόνο από τις εικόνες που έχει αποτυπώσει στα 80 χαρακτικά του, τα οποία από αύριο παρουσιάζονται στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο Θησείο. ∆ηµιουργίες που ταξιδεύουν στην Αθήνα από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τελ Αβίβ, όπου φυλάσσεται µία από τις µεγαλύτερες συλλογές χαρακτικών του Μουνκ εκτός Νορβηγίας και βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός Ισραήλ. Και που σκοπεύουν να «συστήσουν» τον σπουδαίο εξπρεσιονιστή στο νεώτερο κοινό καθώς έχουν περάσει 25 χρόνια από την τελευταία µεγάλη έκθεση έργων του στην Αθήνα.

Στην αθηναϊκή έκθεση των έργων του, βασικούς ρόλους κρατούν έργα όπως ο «Θάνατος στο δωµάτιο της άρρωστης», όπου απεικονίζεται η αδελφή του Σοφί να κάθεται σε µια καρέκλα – την οποία ο ίδιος δεν αποχωρίστηκε ποτέ – και τον ίδιο να φεύγει από το δωµάτιο.

Το «Πλάι στο νεκρικό κρεβάτι», όπου ο Μουνκ αποτυπώνει την αδελφή του να ξεψυχάει ενώ στον απέναντι τοίχο εµφανίζονται µορφές, καθώς ο καλλιτέχνης δεν απέκλειε το ενδεχόµενο να υπάρχει παράλληλη πραγµατικότητα, αόρατη στο ανθρώπινο µάτι. Το «Φεγγαρόφωτο Ι» όπου γνωρίζουµε τον πρώτο του έρωτα, τη Μίλι Θάλοου, σύζυγο στρατιωτικού γιατρού, κυρία της υψηλής κοινωνίας της Κριστιάνια (σηµερινό Οσλο) η οποία και τον µύησε «σε έναν κόσµο που δεν είχε φανταστεί ποτέ».

Στην Αθήνα δεν φτάνουν µόνο τα 80 έργα του Εντβαρντ Μουνκ αλλά και η ταινία-βιογραφία του καλλιτέχνη, η οποία και θεωρείται η σπουδαιότερη δουλειά του βρετανού κινηµατογραφιστή Πίτερ Ουότκινς. Το φιλµ διάρκειας 205 λεπτών θεωρείται το σηµαντικότερο του είδους µαζί µε το «Αντρέι Ρουµπλιόφ» και δεν µοιάζει µε τις υπόλοιπες ταινίες-βιογραφίες, καθώς είναι γεµάτο αρρώστια, συγκρούσεις και πόνο. Η παραγωγή του 1974 µε τους Γκέιρ Γουέστµπι και Γκρος Φραας προβάλλεται από σήµερα αποκλειστικά από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136).

ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!