Μικρά καλά νέα για τον Μαραθώνα από την Κοινωνία Πολιτών


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Σε συνέχεια των άρθρων της κ. Γιώτας Συκκά και του κ. Θανάση Δαβάκη που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ουσιαστική εγκατάλειψη του Μαραθώνα, σκεφθήκαμε να σας ενημερώσουμε για κάποιες θετικές δράσεις για τις οποίες αθόρυβα και μεθοδικά εργάζονται Αθηναίοι πολίτες στο πλαίσιο μιας φροντίδας για την περιοχή εις βάθος χρόνου. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» έχει διαμορφώσει διαδρομές για περιπατητές και ποδηλάτες που ενώνουν ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε Ελληνες και ξένους επισκέπτες, που σήμερα αισθάνονται τελείως χαμένοι στον χώρο, και το μόνο που βρίσκουν εύκολα είναι ο Τύμβος και οι ταβέρνες της παραλίας, να ανακαλύψουν τον Μαραθώνα και να τον αγαπήσουν.
Γιατί ο Μαραθώνας, πίσω από ένα προσωπείο κακοποιημένο από την άναρχη δόμηση, κρύβει ακόμη πολύτιμους θησαυρούς. Είναι διάσπαρτος με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (Τρόπαιο, Ναός Αιγυπτίων Θεών, αρχαία νεκροταφεία, αλλά και μνημεία άλλων εποχών), καθώς και μια σπάνια βιοποικιλότητα, με το περίφημο δάσος κουκουναριάς, τον μεγαλύτερο αττικό βιότοπο, ποταμάκια, φαράγγια, κοιλάδες κ.λπ.
Κάποια από αυτά, από φέτος με τη βοήθεια χορηγών μας, θα μπορεί να τα ανακαλύψει ο επισκέπτης μέσω μιας ευανάγνωστης δίγλωσσης σηματοδότησης ενταγμένης κι αυτής στο τοπίο.
Το υποσχεθήκαμε πέρυσι όταν στις 12 Σεπτεμβρίου ακριβώς 2.500 χρόνια μετά την ιστορική μάχη, οργανώσαμε μια λιτή βραδιά μνήμης, με οδηγό τον Ηρόδοτο και την αφιλοκερδή συμμετοχή της Λυδίας Κονιόρδου, του Αντώνη Καφετζόπουλου και του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, αλλά και των νέων της Κρατικής Σχολής Χορού και των μουσικών Χάρη Λαμπράκη, Νίκου Ξανθούλη και της Μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου. Εκείνο το βράδυ, χιλιάδες Αθηναίοι αψήφησαν τα καταστροφικά προγνωστικά για τρομερές καταιγίδες και ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους Μαραθωνομάχους, όπως απλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αποθέτουν λίγα λουλούδια στην βάση του Τύμβου. Γι’ αυτό και τα εγκαίνια αυτών των πολιτιστικών διαδρομών προγραμματίζονται πάλι φέτος στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2.500 χρόνια + 1 από την ημερομηνία της ιστορικής μάχης.
Η Ελληνική Εταιρεία συνεργάζεται ήδη ή προσβλέπει σε στενή συνεργασία με φορείς και ιδιώτες, τον Δήμο Μαραθώνος, τη διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αν. Αττικής που έχει δηλώσει πρόθυμη να διαμορφώσει προγράμματα για σχολεία, σε συνεργασία με το τμήμα εθελοντών εκπαιδευτικών της Ε.Ε., την αρμόδια εφορία του υπ. Πολιτισμού και φυσικά τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά και Μαραθώνος. Στο πρόσωπο του προέδρου του κ. Νίκου Αναστασόπουλου βρήκαμε έναν δημόσιο λειτουργό με γνώσεις, αφοσίωση και ενθουσιασμό.
Μας τιμά ότι στην προσπάθεια αυτή έχουν προσφερθεί να συμβάλουν και διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, όπως ο ακαδημαϊκός κ. Βασίλης Πετράκος, ο κ. Γιώργος Σταϊνχάουερ, η κ. Λίλα Μαραγκού και ο γνωστός μελετητής της ελληνικής Φύσης κ. Γιώργος Σφήκας. Υπεύθυνος συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας για το έργο στον Μαραθώνα είναι ο ειδικός στα μονοπάτια κ. Φοίβος Τσαραβόπουλος. Η Ελληνική Εταιρεία έχει πρόσφατα ολοκληρώσει πρόγραμμα μονοπατιών στη Σκύρο, την Τήνο και σε συνεργασία με τον Δήμο Σπετσών ετοιμάζει τα μονοπάτια των Σπετσών. Με τη συμβολή του ιστορικού του Τατοΐου κ. Κώστα Σταματόπουλου και με τη συμπαράσταση της Νομαρχίας Αττικής, έχει εκπονήσει πρόγραμμα σήμανσης και ανάδειξης μονοπατιών για το Τατόι που μόλις παρέδωσε στα αρμόδια τμήματα του ΥΠΠΟΤ.
Την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελληνική Εταιρεία πρωτοστάτησε για την προστασία του Μαραθώνα. Κάποια σημαντικά επιτεύχθηκαν τότε, σε συνεργασία και με άλλες οργανώσεις περιβάλλοντος, όπως η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα και η προστασία πρόσθετων χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΡΑ
Ιδρύτρια Ελληνικής Εταιρείας - Πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού, σκηνοθέτης.
Κathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!