Προηγμένη τεχνολογία των Μινωιτών;
Το αντίγραφο του μινωικού μηχανισμού που έθεσε σε λειτουργία ο ερευνητής Μ. Τσικριτζής.
Ένα μινωικό εύρημα του 15ου αιώνα π.Χ., που ήρθε στο φως το 1898 στο Παλαίκαστρο Σητείας και φυλάσσεται στο Μουσείο Ηρακλείου προκάλεσε το ενδιαφέρον του ερευνητή Μηνά Τσικριτζή και τον οδήγησε σε μια ενδιαφέρουσα θεωρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Πρόκειται για έναν «ακτινωτό κύκλο» που, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, φέρει τα σύμβολα της Σελήνης, του Ηλίου αλλά και παραστάσεις θεοτήτων που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναλυθεί από άλλους ειδικούς ως προς τον τρόπο λειτουργίας.
Σύμφωνα με τη θεωρία που προτείνει ο κ. Τσικριτζής, ο «ακτινωτός κύκλος» παρείχε στους Μινωίτες προβλέψεις και καταγραφές των εκλείψεων Σελήνης - Ηλίου. Επίσης λειτουργούσε ως ηλιακό ρολόι αλλά και όργανο προσδιορισμού γεωγραφικού πλάτους.
Όπως εξήγησε ο ερευνητής, εξωτερικά ο κύκλος έχει 25 τριγωνικές ακτίνες που η καθεμία ισοδυναμεί με ένα 15νθήμερο. Ο εσωτερικός κύκλος χωρίζεται οριζόντια με τη διπλή σειρά σε δύο ημικύκλια που το καθένα έχει 29 και 30 χαράξεις που αναπαριστούν δύο σεληνιακούς μήνες 29 και 30 ημερών. Το μήκος του σεληνιακού μήνα καθορίζεται με ευκολία, αφού ο αριθμός των ημερών μεταξύ της μιας πανσελήνου και της επόμενης είναι το πλήθος των 29,5 ημερών.
Άλλο χαρακτηριστικό του ευρήματος είναι ο κύκλος της περιφέρειας με τις 58 οπές, αλλά και οι 59 χαράξεις. «Τα στοιχεία δείχνουν πως οι κατασκευαστές του δίσκου πιθανότατα είχαν ανακαλύψει τον κύκλο κίνησης των δεσμών για να προβλέπουν τις εκλείψεις. Αποδεικνύεται επίσης ότι οι Μινωίτες γνώριζαν την έννοια του Σάρου, δηλαδή τη χρονική περίοδο των 18 ετών που μετά το πέρας της επαναλαμβανόταν ο ίδιος κύκλος των σεληνιακών εκλείψεων», δήλωσε στο «Έθνος» ο ερευνητής.
Μάλιστα αποκάλυψε ότι πρόσφατα έθεσε τον αρχαίο μηχανισμό σε λειτουργία, τοποθετώντας βελόνες στις οπές. Ξεκινώντας, λοιπόν, από την ολική σεληνιακή έκλειψη που έγινε στις 21 Δεκεμβρίου του 2010, ανακάλυψε ότι μπορούν να προβλεφθούν όλες οι εκλείψεις που θα συμβούν μέχρι το 2018.
«Η λογική που εφάρμοσα αποδίδει τη σωστή πρόβλεψη για πέντε σεληνιακές και μία ηλιακή έκλειψη. Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει σε μια ερμηνεία και κατανόηση της χρήσης του δίσκου. Το θέμα πάντως είναι ανοιχτό, διότι μπορεί και κάποιος άλλος να προτείνει μια άλλη χρήση», δήλωσε ο Κρητικός ερευνητής.
Πηγή; Έθνος, (Μανώλης Κοκολάκης)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου