Νέες θεωρίες για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ


Σκελετοί για σύγκριση: Νεάντερταλ και Χόμο Σάπιενς.

10.000 χρόνια νωρίτερα από ότι πιστευόταν εξαφανίστηκαν οι Νεάντερταλ σύμφωνα με νέα μελέτη. Πρόκειται για το επιστημονικό άρθρο του δρα Ron Pinhasi, του Πανεπιστημίου του Κορκ (Ιρλανδία) με βάση το οποίο, ανθρωπολογικό υλικό που βρέθηκε στο σπήλαιο Μεζμαϊσκάγια στον Β. Καύκασο υποδεικνύει την παρουσία εκεί Νεάντερταλ το αργότερο μέχρι το 39.000 π.Χ. Από την άλλη πλευρά, κι ενώ γενικά πιστεύεται ότι οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν γύρω στο 30.000 π.Χ., οι ενδείξεις δεν ήταν ποτέ επαρκείς για κάτι τέτοιο.
Η νωρίτερη εξαφάνιση των Νεάντερταλ υποδεικνύει επίσης ότι το πρώιμο αυτό ανθρώπινο είδος συνυπήρξε ελάχιστα με το δικό μας. Σύμφωνα με τον δρα Pinhasi αν η εξαφάνιση των Νεάντερταλ συμπίπτει με την εμφάνιση του Χόμο Σάπιενς, ίσως το νέο είδος κατατρόπωσε το παλαιότερο. Αυτό δεν αναιρεί τις πιθανότητες μίξης των δύο ειδών σε κάποιες περιπτώσεις – κάτι που υποστηρίζεται από αρκετές μελέτες – ενώ δεν μειώνει το ενδεχόμενο να ήταν ο Χόμο Σάπιενς περισσότερο έτοιμος από τον Νεάντερταλ να αντιμετωπίσει φυσικές δυσκολίες ( πχ. καιρικές συνθήκες) που τελικά προκάλεσαν την εξαφάνισή του.



Εργαλεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο.

Υποστηρίζεται επίσης, ότι ακόμα κι αν Νεάντερταλ είχαν εξαφανιστεί από άλλες τοποθεσίες της Ευρώπης και της Ασίας, είναι πιθανόν να επέζησαν στον Β. Καύκασο, περιοχή απομακρυσμένη κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Οι συνθήκες στην περιοχή ήταν σκληρές και μόνο δυνατά άτομα και με ισχυρή οργάνωση θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Έτσι οι Νεάντερταλ δεν εξαφανίστηκαν λόγω των μεταβολών του κλίματος ή της πολιτιστικής κατωτερότητας τους αλλά μπορεί να απορροφήθηκαν σταδιακά από τους πληθυσμούς των ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων με την διασταύρωση και την αντικατάσταση. Ο Jan Mangerud επιστήμονας και " συν-συγγραφέας, εξήγησε: «Πιθανόν οι σύγχρονοι άνθρωποι εκδίωξαν τους Νεάντερταλ», σαν αυτό που συνέβη στους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής μετά τη άφιξη των ευρωπαίων .

Η μελέτη του δρα Pinhasi που συνυπογράφεται από τον δρα Tom Higham (Οξφόρδη) δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Μ. Βρετανίας.
Πηγή: Discovery News

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!