Επιστροφής αρχαιοτήτων συνέχεια... για την Τουρκία


Την κεραμική πλάκα που βρισκόταν στον τάφο του σουλτάνου Σελίμ Β´, στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας, θα επιστρέψει το Λούβρο στην Τουρκία.

Την επιστροφή της κεραμικής πλάκας του 17ου αιώνα, η οποία είχε κλαπεί το 1895, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ».

Μια μέρα νωρίτερα ο κ. Γκιουνάι είχε ανακοινώσει ότι θα επιστραφεί στην Τουρκία και η «σφίγγα του Μπογάζκιοϊ» που εκτίθεται στο Μουσείο του Βερολίνου, ενώ τόνισε πως κατά την περίοδο 2008-2011 επιστράφηκαν στην Τουρκία συνολικά 3.260 ιστορικά έργα και μνημεία.

Την κεραμική πλάκα του τάφου του Σουλτάνου Σελίμ Β´ είχε μεταφέρει στη Γαλλία ο Albert Sorlin Dorigny, ο οποίος το 1895 είχε πάρει άδεια για ανακαίνιση στην Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με τη «Ραντικάλ», ο διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου, όταν είχε επισκεφθεί το 2008 την Αγία Σοφία, είχε πει σχετικά με τη συγκεκριμένη πλάκα και άλλα κεραμικά, που είχαν κλαπεί, ότι «δεν τίθεται θέμα κλοπής. Υπάρχουν φήμες ότι τα έργα εκλάπησαν κατά το έργο της ανακαίνισης. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι εμείς τα αγοράσαμε με νόμιμο τρόπο».



Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!