Φεστιβάλ χορού: Χορεύοντας στους δρόµους



Της Δάφνης Κοντοδήµα
Με παραστάσεις «Εκτός σκηνής» και συνολικά 70 παραγωγές, το Φεστιβάλ Χορού συνδιαλέγεται µε εκθέµατα µουσείων και προσκαλεί το κοινό σε µια µεγάλη γιορτή
Πεζόδροµους, µουσεία και αύλειους χώρους θα κατακλύσουν 73 οµάδες για να αποκαλύψουν τα µυστικά του σύγχρονου ελληνικού χορού. Για όσους θελήσουν να χορέψουν στους ρυθµούς τους, οι χορογράφοι αφήνουν τις πόρτες των στούντιό τους ανοιχτές για δωρεάν µαθήµατα. Το ΦεστιβάλΧορού του Σωµατείου Ελλήνων Χορογράφων, που πραγµατοποιείται µε την υποστήριξη και τη χρηµατοδότηση του υπουργείου Πολιτισµού καιΤουρισµού, συµπληρώνει 10 χρόνια και στήνειµιαµεγάλη γιορτή εντός των θεάτρωνΠΚ, Ροές, Αργώ, Olvio, αλλάκαι«Εκτός Σκηνής»σε µουσεία της Αθήνας από αύριο.

Ενενήνταχορογράφοι παρουσιάζουν φρέσκα έργα και αποκαλύπτουν το σύγχρονο και σε διαρκή αναζήτηση τοπίο τουχορού.

Τις «Ανεξάρτητες Παρουσίες» του φεστιβάλ αποτελούν οινέοι χορογράφοικαι εκείνοι που δεν έχουν σταθερές οµάδες. Για δεύτερη χρονιά,στις «Εκτόςτων Τειχών»παραστάσεις φιλοξενούνται έργα ελλήνων χορογράφων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Τον πεζόδροµο της Ερµού επέλεξαν ο Χρίστος Καούρης και η Μαριόν Ρενάρ από την οµάδα χορού Eekuipoiz για να κάνουν έναν «Περίπατο µηδέν» ξεκινώντας από δύο αντίθετα σηµεία. Στο δρώµενο αυτό η γυναίκα κουβαλά τις πέτρες,ο άνδραςσέρνει το χώµα πάνω σε ένα λευκό σεντόνι... εν αναµονή της συνάντησής τους.

«Σε ποιον ανήκει ο κόσµος;» αναρωτιούνται οι οµάδες Soyuz και Inside Noise από τη σκηνή του Θεάτρου Αργώ. Μουσικοί, φωτιστές, τεχνικοί, χορευτές αυτοσχεδιάζουν στη σκηνή του Θεάτρου Olvio έπειτα από πρόσκληση των οµάδων amorphy.org και Fingersix. Ανάµεσα στις παραστάσεις, και το «Ασπρο Χαρτί» της Οµάδας Σύγχρονου Χορούτου Χάρη Μανταφούνη και ο χορευτής - χορογράφος Ζαν Πιερ Φαλόνε µε το «Trio». Το Χοροθέατρο ΗροςΑγγελος φιλοξενεί την ιταλική οµάδα Borderline Danza και την παράστασή της «Freely drawn by the Storm of Shakespeare».

«Παρά τις τροµερά αντίξοες συνθήκες – έλλειψη µόνιµηςστέγης καιχρηµάτων, ανυπαρξία χορηγιών – είµαστε εδώ για να σας δείξουµε τα χρώµατα και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δηµιουργίας», έλεγε χθες ο πρόεδροςτου Σωµατείου Ελλήνων Χορογράφων Πέτρος Γάλλιας.


INFO

10ο Φεστιβάλ Χορού από αύριο και έως 11 Ιουνίου. Ολόκληρο το πρόγραµµα στο http:// assets.tanea.gr/ http://assets.tanea.gr/files/10festivalxorou. pdf


«Ελάτε µε έναν σπιτικό µεζέ και λίγο κρασί» είναι η πρόσκληση του Κινητήρα Studio που διοργανώνει τη «Happy Hour» µε προβολές από έργα ελλήνων χορογράφων. Είναι µια από τις «Εκτός Σκηνής» εκδηλώσεις της Εβδοµάδας Χορού (Athens Dance Week) που πραγµατοποιείται από 22 έως 28 Μαΐου στο πλαίσιο του προγράµµατος Athens Every Week µε την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού. Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης, τέσσερις χορογράφοι - ερµηνευτές συνθέτουν εµπνεόµενοι από τη στιγµή και στο Μουσείο Μπενάκη η Yelp Danceco παρουσιάζει µια οπτική και ηχητική εγκατάσταση. Oι χορευτές Ανδρονίκη Μαραθάκη και Ορέστης Καρύδας παρουσιάζουν το δρώµενο «The Forbidden City» του Πέτρου Γάλλια, εµπνευσµένο από την έκθεση του κινέζου ζωγράφου Γιανγκ Γκούο Φανγκ (Jiang Guo Fang), στο Ιδρυµα Β. και Μ. Θεοχαράκη. Και ένα δρώµενο µε τίτλο «On Ice» αφηγείται την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου και του πολιτισµού στο Μουσείο Ισλαµικής Τέχνης. Η Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παραδίδει δωρεάν µαθήµατα, ενώ master class πραγµατοποιεί η Νίνα ∆ίπλα στο Studio 14η Μέρα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!