ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΥΡΟΥ-ΕΥΤΑΞΙΑ:Της Πόλης Ρωμιοί αρχιτέκτονες


Εφτασε και η ώρα της Αθήνας να δει την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση «Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού», που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη.
Από σήμερα, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών -Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία θα έχουμε κι εμείς την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους Ελληνες αρχιτέκτονες που με τα κτίριά τους άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στον αστικό χώρο της Πόλης. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το αποτύπωμα της ελληνικής κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων, που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα, μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Istanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και χορηγό το Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του χτισμένου περιβάλλοντος, πολλά δε από τα έργα τους είναι ορατά και ευδιάκριτα μέχρι σήμερα. Οι ίδιοι εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας της Κωνσταντινούπολης και της διαμόρφωσης του σημερινού της προσώπου. Εχτισαν από εμπορικά κέντρα μέχρι πολυκατοικίες, από θρησκευτικούς ναούς μέχρι κοινοτικά κτίρια, ακόμα και ταφικά μνημεία απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας.

Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνονται έργα Ρωμιών αρχιτεκτόνων σε μια έκθεση, όπως ο Περικλής Φωτιάδης (Σχολή της Χάλκης, Ζωγράφειο Λύκειο), ο Βασίλης Κουρεμένος (Τράπεζα Αθηνών), ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου (Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος), ο Βασιλάκης Ιωαννίδης (Αγία Τριάδα), ο Κων/νος Κυριακίδης, ο Πάτροκλος Καμπανάκης κ.ά.

Τα έργα τους τα συναντούμε, μεταξύ άλλων, στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, γνωστή σήμερα ως Istiklal caddesi, στο λαϊκό Tarlabasi, στο εμπορικό Eminonu και Γαλατά, στις γραφικές ακτές του Βοσπόρου και στα όμορφα Πριγκιπόννησα. Τα ονόματά τους, συχνά, τα διακρίνουμε στις γωνίες των κτιρίων, μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από πρόσφατες φωτογραφίες των εναπομεινάντων έργων τους και πρωτότυπα σχέδια, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες των ίδιων των αρχιτεκτόνων και βιογραφικά τους.

Συνοδεύεται από τρίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά). Από τις 22 Νοεμβρίου, όταν και εγκαινιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, υπολογίζεται ότι την επισκέφτηκαν περισσότερα από 7.500 άτομα. Διάρκεια έως 10 Ιουλίου. (Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών: Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, σε συνεργασία με το ΤΕΕ).

ΠΗΓΗ:Enet.gr,Φ. ΜΠΑΡΚΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!