Πολιτιστική «επιστράτευση» για την Αθήνα


Στόχος, εκδηλώσεις διαφόρων οργανισμών και ιδρυμάτων να βγουν στους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου
Του Δημητρη Pηγοπουλου

ΠΟΛΗ. Mια μεγάλη συμμαχία για την υπεράσπιση του κέντρου της Αθήνας βρίσκεται στα σκαριά, μετά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας με θέμα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο του προγράμματος που επιβλέπει προσωπικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Βασικός άξονας της δράσης του ΥΠΠΟΤ, ένα είδος «επιστράτευσης» των μεγάλων και μικρότερων πολιτιστικών οργανισμών που εδρεύουν στο κέντρο της πόλης. Ως εκ τούτου, μιλάμε για κραταιά πνευματικά ιδρύματα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν την έδρα τους κυριολεκτικά στη «ζώνη του λυκόφωτος»: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην οδό Πατησίων, το Επιγραφικό Μουσείο στην οδό Τοσίτσα, το Εθνικό Θέατρο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Ο στόχος είναι να συντονιστούν οι δεκάδες εποπτευόμενοι φορείς (από την Εθνική Λυρική Σκηνή μέχρι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) έτσι ώστε εκδηλώσεις τους, προγραμματισμένες ή (ακόμα καλύτερα) εντελώς καινούργιες, να βγουν από τις αίθουσες, τα θέατρα, τα ωδεία και να πλημμυρίσουν τους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Σκεφτείτε ένα μικρό υπαίθριο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, μια σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να δίνει ρεσιτάλ στην Ομόνοια ή το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην (κατά κανόνα, έρημη) πλατεία Δικαιοσύνης, απέναντι από το Ρεξ.

Η ιδέα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το κέντρο της Αθήνας υποφέρει σε ένα αδιανόητα μεγάλο τμήμα του από ερήμωση μετά το κλείσιμο των καταστημάτων. Από το ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος (ή της οδού Ιπποκράτους) και κάτω απλώνεται μια τεράστια σκοτεινή ζώνη με ελάχιστη πεζή κυκλοφορία και μετακινούμενους θυλάκους ανομίας. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων και την αύξηση της αστυνόμευσης, παρατηρείται βελτίωση στη γενικότερη εικόνα του «σκληρού» κέντρου, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος.

Είναι βέβαιο ότι οι εκδηλώσεις δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν αύριο. Αλλά μόνον αφού κατακτηθεί ένα ελάχιστο ασφαλούς μετακίνησης ακόμα και στα θεωρητικά πιο «επικίνδυνα» σημεία της πόλης. Τα πολιτιστικά συμβάντα θα λειτουργήσουν ως «κράχτες» ενός νέου, ασφαλούς, φιλόξενου, ζωντανού κέντρου. Η επιστροφή των Αθηναίων θα τονώσει και την αναιμική εμπορική κίνηση, βάζοντας μπροστά σε μια αλυσίδα θετικών επιπτώσεων με τελικό στόχο την αναγέννηση της πόλης.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!