Ο «Άνθρωπος του Piltdown» δεν ήταν αρχαίος πρόγονος μας αλλά ο Νεάντερταλ και ο Ντενίσοβαν τoυ οποίου οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονίδιό του.


Σε λίγες εβδομάδες, μια ομάδα Βρετανών ερευνητών θα πάρει μερικά σκουρόχρωμα τμήματα από το κρανίο και τη γνάθο ενός πρώιμου ανθρωποειδούς που φυλάσσονται σε μια γυάλινη προθήκη του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Μετά από μια σύντομη επιθεώρηση, που θα κάνουν τα μέλη της ομάδας των ερευνητών θα τα τοποθετήσουν σε ένα προστατευτικό αφρώδες για τη μεταφορά τους σε μια σειρά από εργαστήρια της Αγγλία, όπου και θα μελετηθούν με τα πιο σύγχρονα μέσα.
Ο σκοπός της μελέτης, είναι να αναλύσουν το γενετικό υλικό των υπευθύνων για την απάτη και να λύσουν ένα μυστήριο όπου εδώ και 100 χρόνια έχει εξαπατήσει κορυφαίους παλαιοντολόγους . Ονομάζεται η φάρσα του Piltdown και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές απάτες του κόσμου στην ιστορία της παλαιοανθρωπολογίας . Τα λείψανα του «Ανθρώπου του Piltdown», ανακαλύφθηκαν σε ένα λάκκο στο στο Piltdown του Ανατολικού Σάσεξ πριν από έναν αιώνα, και αποτελούνταν από τα θραύσματα ενός κρανίου ήταν μέρος μιας επιστημονικής απάτης που ξεγελαστεί εντελώς. Για δεκαετίες πίστευαν ότι ήταν τα απομεινάρια ενός πιθηκάνθρωπου ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών, όπου είχε μεγάλο εγκέφαλο, αλλά πρωτόγονες γνάθους και δόντια.


Η είδηση για την ανακάλυψη του «Ανθρώπου του Piltdown», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα τέλη του 1912, και προκάλεσε αίσθηση. Κοντά στα ανθρώπινα οστά βρέθηκε ένα επεξεργασμένο ελεφαντοστό που ταυτίστηκε με τελετουργικό εξάρτημα αλλά παρομοιάστηκε από κάποιους με ένα πρώιμο μπαστούνι του κρίκετ! Τώρα και οι Άγγλοι είχαν τον δικό τους πρώιμο άνθρωπο, όπως και οι Γάλλοι και Γερμανοί αρχαιολόγοι που είχαν ανακαλύψει τους Κρο-Μανιόν και τους Νεάντερταλ Ο άνθρωπος του Piltdown αναφέρονταν ως ο πρώτος Άγγλος!
Ο καθηγητής Chris Stringer από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο οποίος ηγείται της νέας μελέτης, αναφέρει ότι ενώ οι επιστήμονες ανακάλυπταν όλο και περισσότερα απολιθώματα των πρώτων ανθρώπων του τύπου Κρο-Μανιόν και Νεάντερταλ , για τον τον άνθρωπο του Piltdown τίποτα παρόμοιο με δεν ερχόταν στο φως. Οι Άγγλοι επιστήμονες συνέχιζαν να απορρίπτουν τα ευρήματα της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης του Piltdown. Μια ολόκληρη βρετανική επιστημονική γενιά καταδικάστηκε στην πλάνη.
Μέχρι που ήρθε η ώρα της αποκάλυψης! Το 1953, μια ομάδα με επικεφαλής τον γεωλόγο Kenneth Oakley, τον ανατόμο Wilfrid Le Gros και τον ανθρωπολόγο Joseph Weiner, ανακοίνωσε ότι το τεράστιο κρανίο του Piltdown ανήκε σε έναν σύγχρονο άνθρωπο ενώ η σιαγόνα ανήκε σε ουρακοτάγκο ή χιμπατζή. Κάθε τμήμα οστού είχε υποστεί επεξεργασία τέτοια ώστε να φαίνεται ότι προέρχεται από το ίδιο κρανίο, τα δόντια είχαν λειανθεί με μεταλλική λίμα ενώ το οστέινο «τελετουργικό» αντικείμενο είχε χαραχθεί με μαχαίρι. Όπως επισημαίνει ο αρχαιολόγος Miles Russel (Πανεπιστήμιο Μπόρνμουθ) «Ο αρχαιότερος Άγγλος δεν ήταν τίποτα άλλο από μια φτηνή απάτη». Παρά το γεγονός αυτό, είχαν χρειαστεί 40 χρόνια για να αποκαλυφθεί! Ποιος ήταν όμως ο ένοχος;

Ο πρώτος ύποπτος ήταν φυσικά ο Charles Dawson, ο αρχαιοδίφης που εντόπισε τα οστά, γνωστός μέχρι τότε ως ο «μάγος του Σάσεξ», λόγω της ευκολίας που είχε να εντοπίζει «αρχαιότητες». Ως ύποπτος όμως φέρεται και ο διάσημος συγγραφέας του Σέρλοκ Χολμς, Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο οποίος έπαιζε γκολφ στο Piltdown και δεν τα πήγαινε καλά με τους επιστήμονες λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Στους υπόπτους επίσης συγκαταλέγονται ο Ιησουίτης φιλόσοφος και διάσημος μπλοφατζής Pierre Teilhard de Chardin που βοήθησε τον Dawson στην ανασκαφή, ο Arthur Smith Woodward που δέχτηκε τα οστά στο μουσείο καθώς και διάφοροι επιστήμονες της εποχής. Όλους τους συνδέει μια καταπληκτική αλληλουχία γεγονότων που κάνει την ιστορία να θυμίζει σενάριο της Αγκάθα Κρίστι.

Τον γρίφο όμως ενδέχεται να λύσει η προσεχής ανάλυση των οστών, η οποία θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκε το επίχρισμα εκείνο που κάνει τα οστά να φαίνονται παλαιά. «Ήταν καιρός» αποφαίνεται ο γεωχημικός του Σάουθαμπτον Justin Dix.

«Αν είσαι έξυπνος και ξέρεις τη δουλειά σου, μπορείς να κάνεις να φαίνεται αληθινό ένα οστό όπως ακριβώς μια φωτογραφία» αναφέρει ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στο βιβλίο του «The Lost World» που δημοσιεύθηκε το 1912, λίγο πριν το εύρημα του Piltdown. Φαίνεται λοιπόν ότι η σύγχρονη επιστήμη προσπαθεί να ξεσκεπάσει άτομα που όντως έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους…
Όπως είπε ο Joseph Weiner, ο οποίος βοήθησε να αποκαλυφθεί η απάτη, σημείωσε: «Ο άνθρωπος του Πίλτνταουν έχασε τη θέση του στην κοινωνία των πρώτων ανθρώπων."
Έτσι τα τρία ειδικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τονο Homo sapiens από τον υπόλοιπο κόσμο των πρωτευόντων, είναι με την εξής σειρά: Βάδιζαν σε όρθια θέση, έκαναν πολύπλοκα εργαλεία και είχαν μεγάλο εγκέφαλο.


Και ενώ οι Άγγλοι επιστήμονες προσπαθούν να αποδείξουν την επιστημονικη απάτη, Γερμανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα το γονιδίωμα ενός εξαφανισμένου είδους συγγενικού των σύγχρονων ανθρώπων, των λεγόμενων Ντενίσοβαν, οι οποίοι ήταν ακόμα πιο στενοί συγγενείς των Νεάντερταλ.

Η ανάγνωση της γενετικής αλληλουχίας, για πρώτη φορά τόσο αναλυτική σε μία αρχαϊκή προανθρώπινη ομάδα, επιτεύχθηκε από την ανάλυση του απολιθώματος ενός μόνο δαχτύλου.

Οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν θεωρούνται οι στενότεροι εξαφανισμένοι συγγενείς του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι επιστήμονες ήδη ερευνούν το γονιδίωμα για να συμπεράνουν ποια ακριβώς γονίδια του ανθρωπίνου γονιδιώματος προέρχονται από το DNA των Ντενίσοβαν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο παλαιογενετιστή Σβάντε Πάαμπο του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, σύμφωνα με το «Science» και το «New Scientist», δημοσίευσαν την ανάλυση του αρχαίου DNA για να επιτρέψουν στους συναδέλφους τους να «κατεβάσουν» δωρεάν το γονιδίωμα, ώστε να το μελετήσουν αποτελεσματικότερα.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι ίδιοι Γερμανοί επιστήμονες είχαν δημοσιεύσει μία πρώτη μη αναλυτική εκδοχή του γονιδιώματος ενός κοριτσιού που ζούσε στο σπήλαιο Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας πριν από 30.000 χρόνια τουλάχιστον, τα απολιθώματα του οποίου είχαν ανακαλυφθεί το 2008 από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η νέα ανακοίνωση παρέχει πλέον στους ανά τον κόσμο επιστήμονες μια πολύ πιο πλήρη καταγραφή του γονιδιώματος, με βάση τις εργαστηριακές γενετικές αναλύσεις που έγιναν κατά το τελευταίο έτος από τον Πάαμπο και τους συνεργάτες του. Θα ακολουθήσει μια σχετική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Για την αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού άρκεσαν μόλις 10 χιλιοστόγραμμα από το οστό του δαχτύλου του κοριτσιού. Η ανάλυση δείχνει ότι οι Ντενίσοβαν σχετίζονταν γενετικά πιο στενά με τους Νεάντερταλ παρά με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Οι Ντενίσοβαν, οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens) ζούσαν όλοι στην Ασία περίπου την ίδια εποχή και είχαν σχετικά αραιές επιμειξίες μεταξύ τους.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι της Μελανησίας και άλλων ασιατικών περιοχών εκτιμάται ότι έχουν κληρονομήσει περίπου το 4% του DNA τους από τους Ντενίσοβαν.

Πληροφορίες:The Guardian and Nooz.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!