Η οικονομική κρίση «χτυπά» το Εθνικό Ίδρυμα Πολιτισμού


Ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και σε έναν μεγάλο βαθμό το κατάφερε. Τότε γιατί το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (ΕΙΠ), με παραρτήματα στην Οδησσό, την Αλεξάνδρεια και το Βερολίνο, Εστίες στην Τεργέστη, τα Βαλκάνια και τη Μελβούρνη, προσφορά διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σε χιλιάδες φοιτητές, βρίσκεται σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση;

Το ζήτημα άρχισε να γνωστοποιείται όταν στο τμήμα Μορφωτικών και Πολιτιστικών της Βουλής, της 26ης Ιανουαρίου 2012 συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- η περίπτωση του Παραρτήματος του Βερολίνου, η διατήρηση του οποίου κρίνεται προβληματική λόγω των έντονων οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει: ενοίκιο υπέρογκο, υποχρεώσεις από τις συμβάσεις ενοικίασης μακροπρόθεσμες και δεσμευτικές, μισθοί και ασφάλιστρα ανεβασμένα. Όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο το Βερολίνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα παραιτηθούν αν δεν βρεθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει στο σύνολό του το ίδρυμα.

«Χρειαζόμαστε ετησίως έναν προϋπολογισμό τουλάχιστον 2,5 εκ. ευρώ για να μπορούμε να λειτουργούμε στοιχειωδώς. Τα χρήματα που έχουν εκταμιευτεί -1,4 εκ. ευρώ- δεν επαρκούν, συν ότι έχει συγκεντρωθεί ένα χρέος ύψους περίπου 300.000 χιλιάδων από προηγούμενα χρόνια, που προστίθεται», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαμπινιώτης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κρατά σιγή ως προς τα σχέδιά του για το ΕΙΠ.

Αξιόπιστες πηγές του υπουργείου ωστόσο, αναφέρουν ότι η συνεργασία δεν σταμάτησε ποτέ με το Ίδρυμα Πολιτισμού, καθώς τόσο το γραφείο του υπουργού και η γενική γραμματέας όσο και οι υπηρεσίες του υπουργείου ήταν και είναι σε επικοινωνία με το ΕΙΠ. Είναι εξάλλου γεγονός ότι η ελλιπής χρηματοδότηση του 2011, λόγω οικονομικής κρίσης, δεν έχει επηρεάσει μόνο το ΕΙΠ, αλλά και άλλους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: τι θα γίνει με το Ίδρυμα;

Στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΙΠ συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί, σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, όπως ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος (που είναι και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος), ο καθηγητής Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος, η καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, οι καθηγητές κλασικής αρχαιολογίας Βασίλειος Λαμπρινουδάκης και Μιχάλης Κοπιδάκης, η καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας Ελένη Πολίτου - Μαρμαρινού, ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο ιστορικός του βιβλίου Κώστας Στάικος, ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Φλογαΐτης και ο καθηγητής της Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Μιχάλης Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μπαμπινιώτη, κανένας τους δεν πληρώνεται με μισθό. «Έχουμε όλοι παραιτηθεί οποιασδήποτε αμοιβής ή αποζημίωσης. Δεν είμαστε εδώ για να πληρωνόμαστε ούτε θέλουμε, αν και προβλέπεται μισθός. Το κάνουμε επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τον πολιτισμό, ο οποίος φοβάμαι ότι στη χώρα μας έχει από παλιά την πιο υποβαθμισμένη έννοια. Γιατί καμία κυβέρνηση δεν έδωσε την αρμόζουσα σημασία στο σημαντικό αυτό κεφάλαιο που είναι για την Ελλάδα ο πολιτισμός της», καταλήγει με έμφαση.
Express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!