Η ελληνίστρια Ιντιθ Χολ έδωσε αγώνα γα τις κλασικές σπουδές στη Βρετανία και κέρδισε


Εδωσε αγώνα για να σταματήσουν οι περικοπές στις κλασικές σπουδές στη Βρετανία και κέρδισε. Ειδική στις αρχαίες τραγωδίες, η καθηγήτρια Ιντιθ Χολ εξηγεί στα «ΝΕΑ» πώς απέτρεψε μια σύγχρονη εκδοχή τραγωδίας


Η Ιντιθ Χολ, ειδική στο Αρχαίο Δράμα και την Πολιτισμική Ιστορία, έδωσε έναν πολύμηνο αγώνα για να αποτρέψει περικοπές στις κλασικές σπουδές στο πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται. Περικοπές οι οποίες θα προστίθεντο στην πλημμυρίδα περικοπών - για ποσοστό 80% μιλάει η εφημερίδα «Observer» - που αφορούν σε μαθήματα τα οποία δεν έχουν ευθέως επαγγελματική χρησιμότητα.

Την καμπάνια της αυτή την ονόμασε «Save Classics». Την υποστήριξαν προσωπικότητες όπως οι Τέρι Ιγκλετον και Στίβεν Φράι αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Και τα κατάφερε. Απέτρεψε τις περαιτέρω μειώσεις. Εφυγε εντούτοις από το Royal Holloway, University of London και από την προσεχή άνοιξη θα δουλεύει στο King's College, όπου φαίνεται πως θα την ακολουθήσει και ένα κύμα φοιτητών, στους οποίους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

«Η καμπάνια ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και οι κλασικές σπουδές στο Royal Holloway είναι τώρα πολύ ανοιχτές για όσους θέλουν να σπουδάσουν εκεί» λέει στα «ΝΕΑ» η Ιντιθ Χολ. «Δύο από τους πλέον διακεκριμένους διδάσκοντες είναι Ελληνες - ο δρ Χρήστος Κρεμμύδας, ειδικός στο Αρχαίο Ελληνικό Δίκαιο, και η δρ Ευφροσύνη Σπέντζου που έγραψε κάμποσα ωραία βιβλία για τη ρωμαϊκή ποίηση. Φεύγω απλώς και μόνο γιατί η δική μου σχέση με τους υπεύθυνους διαχείρισης του πανεπιστημίου έχει διαρραγεί λόγω της δημοφιλίας της καμπάνιας στα μέσα ενημέρωσης».

Τι ακριβώς συνέβη όμως ώστε να υποχρεωθεί η 52χρονη ελληνίστρια, που έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη, να «βγει στα κεραμίδια»;

«Φοβάμαι ότι οι κλασικές σπουδές γίνονται συχνά βασικός στόχος για τη νέα τάξη των επαγγελματιών μάνατζερ στα βρετανικά πανεπιστήμια» εξηγεί. «Επειδή οι ίδιοι δεν είναι ακαδημαϊκοί, θεωρούν ότι οποιαδήποτε ιστορική εποχή πριν από τον 20ό αιώνα δεν έχει χρησιμότητα στον σύγχρονο κόσμο.

Στην περίπτωση του δικού μου πανεπιστημίου, ο καινούργιος μας διευθυντής είναι ένας ειδικός στο software των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος, φοβάμαι, απλώς δεν αντιλαμβάνεται πόσο πολύς κόσμος στη Βρετανία λατρεύει τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού και των γλωσσών τους.

Εξεπλάγην βαθιά από το πόσο δημοφιλής εξελίχθηκε η καμπάνια μου για την υπεράσπιση των κλασικών σπουδών. Το Τμήμα σώθηκε και όλα τα σχέδια μπήκαν στο συρτάρι και θα περάσουν τουλάχιστον δυόμισι χρόνια πριν από την οποιαδήποτε αναθεώρηση. Η επιτυχής υπεράσπιση του θέματος ενδυνάμωσε στην πράξη το Τμήμα». Φαίνεται, ευτυχώς, πως οι πολίτες, ευαισθητοποιημένοι και κινητοποιούμενοι, καταφέρνουν ακόμη να περισώζουν τις κλασικές σπουδές. Και όχι μόνο στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο:

«Διάφορα άλλα Τμήματα Κλασικών Σπουδών δέχθηκαν επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των Λιντς, Γλασκώβης και Ρίντινγκ» λέει η Ιντιθ Χολ. «Αλλά όλα αυτά κατάφεραν να παραμείνουν λίγο ώς πολύ ανέπαφα λόγω της δύναμης της κοινής γνώμης. Οι βρετανοί πολίτες θέλουν υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα στη χώρα τους. Μόνο η κυβέρνηση συνασπισμού πιστεύει ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις και όχι ως κέντρα πνευματικής εργασίας».
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!