Η αποτύπωση της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας με τις φωτογραφίες του Φρεντ Μπουασονά


Φωτογραφία από γειτονιά της Θεσσαλονίκης (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Αποτύπωσε με το φωτογραφικό φακό του όψεις της Ελλάδας των αρχών του 20ού αιώνα, αρχαία μνημεία της Αθήνας, τις εντυπώσεις του από το Άγιο Όρος, αλλά και ίχνη του ταξιδιού του ομηρικού Οδυσσέα. Το ελληνικό τμήμα του αρχείου του Γαλλοελβετού φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά, που αποτέλεσε την πρώτη συστηματική οπτική αποτύπωση της σύγχρονης Ελλάδας, χαρακτηρίστηκε ομόφωνα κινητό μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων.




Ο Φρεντ Μπουασονά Παρέα σε εκδρομή στη Βοιωτία


Λιμάνι στην Κρήτη


Ο Φρεντ Μπουασονά


Ακρόπολη


Στο Άγιο Όρος


Έργα αναστήλωσης του Παρθενώνα

Σύμφωνα με γνωμοδότηση των μελών του Συμβουλίου, το φωτογραφικό του αρχείο «αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο με ιδιαίτερη ιστορική, λαογραφική, αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία. Η συγκρότησή του στο σύνολό της αποτελεί τεκμήριο νεότερης ελληνικής ιστορίας».

Το ελληνικό τμήμα του αρχείου του Φρεντ Μπουασονά και των γιων του Εντμόν-Εντουάρ και Ανρί-Πολ αποτελείται από γυάλινες πλάκες, ζελατίνες, εκτυπώσεις και αρνητικά που συγκεντρώθηκαν από τους συγκεκριμένους φωτογράφους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ελλάδα. Επίσης, περιλαμβάνει υλικό από τους σταθμούς μετεπιβίβασής τους στη Μεσόγειο, αποσπάσματα ταξιδιωτικών ημερολογίων και καταγραφών, αλληλογραφία μεταξύ μελών της οικογένειας των Μπουασονά και συνεργατών τους ή ιστορικών προσώπων της εποχής, άρθρα και δημοσιεύσεις του Φρεντ Μπουασονά σχετικά με τις φωτογραφικές του περιηγήσεις στην Ελλάδα, καρτέλες αρχειοθέτησης του φωτογράφου και αντίτυπα λευκωμάτων με φωτογραφίες των Μπουασονά.

Ο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Μέσα σε 30 περίπου χρόνια πραγματοποίησε 13 και πλέον ταξίδια στην Ελλάδα, συνοδεία του στενού του φίλου, Ντανιέλ Μποντ-Μποβί και των γιων του Εντμόν- Εντουάρ και Ανρί-Πολ.

Η πρώτη μετάβαση των Φρεντ Μπουασονά και Ντανιέλ Μποντ-Μποβί στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1903, προκειμένου να αποτυπώσουν τη Στερεά Ελλάδα και την Κέρκυρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα ακολούθησε η αποτύπωση της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου, αλλά και η φωτογράφηση αρχαίων μνημείων της Αθήνας.

Το 1912 ο Φρεντ Μπουασονά πραγματοποίησε φωτογραφική περιήγηση στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, αλλά και στα ίχνη του ταξιδιού του Οδυσσέα.

Από το 1913 και μετά οι φωτογραφικές περιηγήσεις των Μπουασονά και Μποντ-Μποβί απέκτησαν επίσημα την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, που χρηματοδότησε τη φωτογραφική ανάδειξη της ελληνικότητας των περιοχών που είχαν περιέλθει στο ελληνικό κράτος με τις νίκες των Βαλκανικών πολέμων.

Το πρώτο λεύκωμα της σειράς με φωτογραφίες από την Ήπειρο κυκλοφόρησε το 1914, ενώ η πρώτη φωτογραφική έκθεση, υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Ελευθερίου Βενιζέλου διοργανώνεται το 1919.

Ένα πολύ σημαντικό τμήμα του αρχείου αποτελούν και οι περιηγήσεις του Φρεντ Μπουασονά στο Άγιο Όρος το 1928 και το 1930, αλλά και του γιου του Ανρι-Πολ τον Οκτώβριο του 1930.

Θεματοφύλακας του αρχείου έχει οριστεί το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!