«Πόλεμος» για τον κλεμμένο σφραγιδόλιθο από την Κνωσό


Εβδομήντα επτά και όχι 65 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά είναι τελικώς τα αρχαία αντικείμενα που αφαίρεσαν οι ένοπλοι ληστές το πρωί της περασμένης Παρασκευής από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Αρχαία Ολυμπία. Πέντε προθήκες σε τέσσερις αίθουσες πρόλαβαν να χτυπήσουν με τις βαριοπούλες οι ληστές, που πήραν αντικείμενα από τις δύο πρώτες αίθουσες αριστερά της εισόδου και από δύο στο βάθος του παλιού αρχαιολογικού μουσείου.
Δύο ημέρες μετά τη θρασύτατη ληστεία, το απόγευμα της Κυριακής οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να μπουν χωρίς την παρουσία των αστυνομικών στο μουσείο και να καταγράψουν τελικά με ακρίβεια τον αριθμό των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί.
Και παρότι ο αριθμός είναι εντυπωσιακός, πρόκειται ωστόσο για μικρού μεγέθους αντικείμενα και όχι μοναδικά όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι. «Αν επρόκειτο για εξαιρετικά σπάνια ή μοναδικά αντικείμενα δεν θα μπορούσαν να έχουν μετακινηθεί για 8 χρόνια - από το 2004 που λειτούργησε το μουσείο έως σήμερα - από τη βάση τους, καθώς αρκετά από αυτά προέρχονται από 30 περιοχές της Ελλάδας εκτός της Αρχαίας Ολυμπίας», εκτιμούν αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
«Πόλεμος» ωστόσο αναμένεται να ξεσπάσει ανάμεσα στην Ολυμπία και την Κρήτη με αφορμή τον σφραγιδοκύλινδρο από αιματίτη με παράσταση αρματοδρομίας και Πότνιας Θηρών (θεότητα που εκπροσωπεί τη Μητέρα Φύση), αντικείμενο που θεωρείται σπάνιο. Και αυτό διότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που παραμένει κλειστό λόγω ανακαίνισης, τον περασμένο Οκτώβριο είχε ζητήσει επιτακτικά την επιστροφή του αντικειμένου που χρονολογείται μεταξύ 15ου και 14ου αι. π.Χ.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όμως δεν είχε συναινέσει διότι ήθελε να διατηρηθεί ακέραιη η έκθεση στο κτίριο του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου Ολυμπίας και να μην αντικατασταθούν οι πρωτότυπες αρχαιότητες από αντίγραφα, όπως είχε προταθεί αρχικά.
Η τελική λίστα με τα κλοπιμαία περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, από το χρυσό μυκηναϊκό δακτυλίδι από την Ανθεια Μεσσηνίας και τον σφραγιδοκύλινδρο από την Κρήτη, 12 χάλκινους ίππους και 8 πήλινους, 7 χάλκινα ειδώλια ταύρου, 4 πήλινους και 4 χάλκινους ηνιόχους, 13 πήλινα λυχνάρια, 11 χάλκινους τροχούς, 5 χάλκινους τρίποδες, καθώς και χάλκινο ειδώλιο νέου με στεφάνι, σύμπλεγμα ζευγμένων ίππων, τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος, πήλινα ειδώλια ταύρου, κριού, σκύλου, τροχού άρματος, έναν μελαμβαφή κάνθαρο και μία αττική ερυθρόμορφη λήκυθο.
Στο μεταξύ αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις των στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού υπό τον Παύλο Γερουλάνο και τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, ενώ έχει επισημανθεί η κρισιμότητα της κατάστασης και έχει ζητηθεί η συνδρομή της Αστυνομίας για την ενίσχυση της φύλαξης περιφερειακών μουσείων.
Οποιος έχει πληροφορίες
Όποιος έχει πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει με τις Αρχές στους αριθμούς 11012 της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (σε 24ωρη βάση) και 210-6476188 του Τμήματος Προστασίας ΠΟλιτισμικής Κληρονομίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (08.00 έως 23.00) καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση financialpolice@hellenicpolice.gr.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ,ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!