ΑΝΤΟΝΙ ΤΑΠΙΕΣ:Πέθανε ο «ποιητής της ύλης» και των 8.000 έργων
H εφημερίδα «El Mundo» τον χαρακτήρισε «τελευταίο μεγάλο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα». Οπως και να 'χει, η φήμη του Αντόνι Ταπιές, του καταλανού ζωγράφου και γλύπτη που έφυγε από τη ζωή στα 88 του χρόνια, ήταν παγκόσμια. Αφησε πίσω του περίπου 8.000 έργα, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε περίοπτη θέση σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου: από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης μέχρι το παρισινό Πομπιντού και την Τέιτ Γκάλερι του Λονδίνου.
Οι ειδικοί τον συσχετίζουν με τον Μιρό και τον Νταλί - ήταν και αυτοί Καταλανοί. «Δεν είναι τυχαίο που περιλαμβάνεται δίπλα τους και δίπλα στον Πικάσο στη μεγάλη, τρέχουσα, έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας», είπε ο ρώσος συλλέκτης Μπαρίς Φρίντμαν. Πάντως ο Ταπιές, που συνδέθηκε με τον Πικάσο στο Παρίσι, υπήρξε ανεξάρτητο πνεύμα και «δημιούργησε δική του γλώσσα» στα εικαστικά, κατά την έκφραση του διευθυντή του Μουσείου Βασίλισσα Σοφία της Μαδρίτης. Ο Αντόνι Ταπιές συνδύασε τον υπερρεαλισμό με τον ντανταϊσμό αλλά επηρεάστηκε και από την άρτε πόβερα: χρησιμοποιούσε συχνά φτηνά, ταπεινά υλικά, όπως σπάγκοι, σύρματα, άχυρα, χώμα, κουρέλια ή σκισμένα χαρτιά - ήταν, κατά την «El Pais», «ένας ποιητής της ύλης».
Καθόλου τυχαία, ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά του απεικονίζει μια τρύπια κάλτσα. Μόνο που η «Κάλτσα» (είναι και το όνομα του έργου) αυτή, με την τρύπα στη φτέρνα, έχει μήκος τρία μέτρα.
Ο Ταπιές ήταν εκτός από σπουδαίος καλλιτέχνης και μια ανήσυχη συνείδηση - πράγματα που, καμιά φορά, πάνε μαζί. Πήρε μέρος στην αντίσταση κατά του Φράνκο, κάτι που στη συνέχεια του στοίχισε μια σύντομη κράτηση αλλά και χρηματικό πρόστιμο. Η εμπειρία του ισπανικού εμφυλίου αποτυπώνεται άλλωστε ποικιλοτρόπως στους πίνακές του.
Ο καταλανός καλλιτέχνης ήταν αυτοδίδακτος. Είχε ξεκινήσει σπουδές στη Νομική, την οποία άφησε χάριν της τέχνης. Τη δεκαετία του '90 δημιούργησε ίδρυμα με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ηταν άλλωστε και μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης.
ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ,Μανώλης Πιμπλής
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου