Τα αρχαία θέατρα και η Κωνσταντινούπολη μέσα από τον φακό του Πλάτωνα Μάξιμου


Εκατό φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη και από τα Αρχαία Ελληνικά Θέατρα περιλαμβάνονται στην έκθεση του Πλάτωνα Μάξιμου με τον τίτλο «Εις την Πολύν». Ευ Αγωνίζεσθε», που εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Εγχρωμες και μεγάλων διαστάσεων (80 x 70).
Εικόνες αρχαίων ελληνικών θεάτρων και σταδίων της Μεσογείου, σε χώρους και τόπους όπου μιλήθηκε η ελληνική γλώσσα καθώς και εικόνες της Πόλης συνθέτουν ένα ξεχωριστό τοπίο του παρελθόντος. Από τις πολυμεταχειρισμένες γειτονιές, τους μαχαλάδες και το Βόσπορο ως στη Μονή της Χώρας και την Αγία Σοφία, η Κωνσταντινούπολη ξεδιπλώνεται καρέ-καρέ καθώς αποκαλύπτονται εικονίσματα βυζαντινά με εκείνη τη μικρή - μικρή χρυσή ψηφίδα που λαμπρύνει τον πόνο και φωτίζει τη γλύκα στα πρόσωπα των Αγίων. «Πρόκειται για ένα ταξίδι ψυχής με εικόνες φωτός», λέει ο Πλάτων Μάξιμος που επέστρεψε στη γενέτειρά του για να την «αιχμαλωτίσει», σαν να θέλει να την κρατήσει για πάντα μέσα του και μέσα μας, να τη μοιρασθεί μαζί μας, μαζί με όλους.


Την Τρίτη εγκαινιάζεται η έκθεσή του στο Ιδρμα Μιχάλη Κακογιάννη

Το ταξίδι του «Εις την Πόλιν» και στα αρχαία θέατρα γύρω από τη Μεσόγειο, ξεκίνησε πριν από σαράντα χρόνια και συγκεκριμένα το 1970. Με τον φακό του συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης. «Για να θυμόμαστε, να έχουμε την έγνοια τους, να θαυμάζουμε και να κατανοούμε τα επιτεύγματα των ανθρώπων στη διάρκεια των αιώνων», επισημαίνει ο ίδιος. Οι φωτογραφίες λειτουργούν παράλληλα ως μαρτυρίες ενός σύγχρονου περιηγητή, ενός ξεναγού της ελληνικής ιστορίας, με συνοδοιπόρο το φως _το φως που καθορίζει τη ματιά του. Μέσα από το πλούσιο υλικό του Μάξιμου αποτυπώνεται, πέραν από την ίδια την εικόνα, η ατμόσφαιρα και η αίσθηση της εποχής, κάθε εποχής....


«Με το έργο "Εις την Πόλιν" προσπάθησα να καταδείξω τον χαρακτήρα της Πόλης μέσα απ΄τα εναπομείναντα μνημεία της, τελευταίες μαρτυρίες μιας μεγαλειώδους περιόδου του έθνους μας. Ετσι περιδιαβαίνουμε τα τείχη με τις ελληνικές επιγραφές, αποδείξεις της ελληνικής τους ταυτότητας από τη θεμελίωσή τους, περιπλανιόμαστε στα λαμπρά οικοδομήματα των βυζαντινών ναών, με τα έξοχα μωσαϊκά και τις τοιχογραφίες. Τέλος ανακαλύπτουμε την, φθαρμένη πια, αρχιτεκτονική του Φαναριού», λέει ο ίδιος. «Οι φωτογραφίες στοχεύουν στην αποκάλυψη της βαθύτερης σημασίας που έχει η Κωνσταντινούπολη για το έθνος και το λαό μας, με τη διαρκή ζωντανή παρουσίασή της στον χώρο της ιστορίας μας».

Να σημειώσουμε ότι το συνολικό φωτογραφικό υλικό από την Πόλη ξεπερνά τις τριακόσιες φωτογραφίες, ενώ άλλες τόσες, περίπου, είναι και αυτές των Αρχαίων Ελληνικών Θεάτρων _όπου εκτός από τα θέατρα της Ελλάδας θα βρούμε εκείνα της Κάτω Ιταλίας, της Κύπρου, της Μικράς Ασίας, δηλαδή, μεταξύ άλλων, της Ιωνίας, της Παμφυλίας, της Πισιδίας, της Κιλυκίας, της Λυδίας, της Αιολίδας, της Φρυγίας, της Καρίας, της Μυσίας, της Λυκίας.


Τέλος, μέσα στα σαράντα αυτά χρόνια, οι φωτογραφίες του Πλάτωνα Μάξιμου παρουσιάσθηκαν σε εκθέσεις εντός Ελλάδος και ανά τον κόσμο, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Τύπου, του δήμου Αθηναίων.


Την εκδήλωση προλογίζουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Θα προβληθεί το βίντεο με τα «Αρχαία Ελληνικά Θέατρα» σε αφήγηση του Κ. Γεωργουσόπουλου (ο οποίος υπογράφει και τα κείμενα), σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.


ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550), στους εκθεσιακούς χώρους του 1ου και 2ου ορόφου. Διάρκεια έως τις 14 Μαρτίου 2012. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18: 00 - 22:00. Είσοδος Ελεύθερη
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!