«Τα νύχια του Θεού» πάνω στην Ελλάδα





Σπαρακτικό εικαστικό σχόλιο του εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη πάνω στην πραγματικότητα της χώρας


Αν η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα αρχίζει και αποτελεί ολοένα και περισσότερο πεδίο εικαστικής αναφοράς, τότε μπορούμε να πούμε ότι η νέα εγκατάσταση του Αλέξανδρου Ψυχούλη που εγκαινιάζεται το Σάββατο 10 Μαρτίου στην γκαλερί a.antonopoulou.art αποτελεί ένα σπαρακτικό σχόλιο πάνω σ' αυτήν. Σε «... έναν Θεό που δημιουργεί πράγματα τα οποία οδηγούν σε φρίκη...» μοιάζει να αναφέρεται ο Ψυχούλης με το νέο του έργο το οποίο είναι εμπνευσμένο από το «Σολάρις», το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε από τον Πολωνό Στανισλάβ Λεμ το 1961 (από όπου και το απόσπασμα).

Μετά την τελευταία του έκθεση «Το Δωμάτιο» (2009), ο Αλέξανδρος Ψυχούλης επιστρέφει στη συγκεκριμένη γκαλερί παρουσιάζοντας «Τα νύχια του Θεού» - αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσής του. Τι όμως είναι ακριβώς αυτή η in situ εγκατάσταση του καλλιτέχνη; Εκατοντάδες μέτρα πλεγμένου κορδονιού καταλαμβάνουν τις τρεις διαστάσεις του χώρου γεννώντας γνώριμες και ανοίκειες μορφές, υπομνήσεις ανθρώπινων αλλά και μη ανθρώπινων επιτευγμάτων. Με αναφορές στις «πόλεις- φαντάσματα», στην ανατομία των θηλαστικών, στις καλλιέργειες και στην αγρανάπαυση και με όχημα την εμμονική, έως εξαντλήσεως, χειροναξία, ο καλλιτέχνης με την πολυσχιδή δραστηριότητα - έχει ασχοληθεί επίσης με τη δημιουργία κόμικ, το animation, το βίντεο αρτ και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης - μας παραθέτει ένα πεδίο σύγκρουσης και στοχασμού.


Εν τέλει, «Τα νύχια του Θεού» δεν αποδεικνύονται τίποτε άλλο από ένα τρομακτικό φυτό που ζητεί να κατακτήσει ολοένα και μεγαλύτερο χώρο, που αλλάζει μορφές και εξαπλώνεται εκεί ακριβώς όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα αναστέλλεται και οι κατακτήσεις του πολιτισμού στέκονται αμήχανες. Μήπως δηλαδή στην Ελλάδα τού σήμερα;


Αλέξανδρος Ψυχούλης

«Τα νύχια του Θεού»

10 Μαρτίου - 12 Απριλίου 2012

Αριστοφάνους 20, Αθήνα

Τηλ: 210-3234994

www.aaart.gr
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ,Λυμπεροπούλου Κατερίνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!