1.082 ελληνικοί πολιτιστικοί φορείς
ΜΙΑ μικρογεωγραφία των πολιτιστικών φορέων της χώρας προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που αναρτήθηκαν χθες στην «Πύλη Πολιτιστικών Φορέων» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (http://drasis.culture.gr) και αφορούν την πιλοτική περίοδο λειτουργίας της. Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται αφορούν χαρακτηριστικά όπως η έδρα, το αντικείμενο δραστηριότητας, το έτος ίδρυσης, ο αριθμός εργαζομένων και εθελοντών και η εμβέλεια της δραστηριότητας των φορέων. Επίσης στοιχεία για την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος επιχορηγήσεων, όπως ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων, η κατανομή τους ανά διεύθυνση, η γεωγραφική κατανομή των δράσεων και των φορέων. Αναλυτικά, από τον Ιούνιο του 2010, οπότε και έγινε η εγγραφή του πρώτου φορέα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων 1.082 φορείς.
Από τον παραπάνω αριθμό οι 733 φορείς ιδρύθηκαν την τελευταία εικοσαετία. Εντυπωσιακό είναι ότι από το 2001 μέχρι το 2011 ιδρύθηκαν 511. πολιτιστικοί φορείς. Αρχαιότεροι είναι έξι φορείς που έχουν χρονολογία ίδρυσης τον 19ο αιώνα. Το 55% των φορέων (596) έχει έδρα στην Αττική και από το ποσοστό 80% από το παραπάνω νούμερο, δηλαδή οι 486, η έδρα βρίσκεται στην Αθήνα. Η λίστα με τις πόλεις δεν έχει σχέση με πληθυσμιακά κριτήρια: Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 87 φορείς. Αμέσως επόμενος νομός στην κατάταξη είναι ο Νομός Σερρών με 35 φορείς. Τέταρτη στην κατάταξη είναι η Πάτρα με 26.
Μόλις το 6% των φορέων απασχολεί περισσότερους από 6 εργαζομένους ενώ το 70% δεν απασχολεί κανέναν. Η χρονική εμβέλεια της δραστηριότητας έχει ως εξής: το 84% των φορέων δήλωσαν ότι δραστηριοποιούνται καθ'Α όλη τη διάρκεια του έτους και μόνο το 16% ανέφεραν ότι η δραστηριότητά τους είναι περιοδική ή περιστασιακή. Το 32% των φορέων ανέφεραν ότι η εμβέλεια της δραστηριότητάς τους είναι πανελλαδική. Ενα σημαντικό ποσοστό (σχεδόν ένας στους τρεις) δήλωσε ότι η εμβέλεια της δραστηριότητάς του είναι διεθνής και ακολουθούν κατά φθίνουσα επιλογή η τοπική, η περιφερειακή και η ευρωπαϊκή εμβέλεια. Παρά τη διεθνή διάσταση του ενός εκ των τριών φορέων, το 43% των φορέων δεν έχει δική του ιστοσελίδα.
Την πρώτη πιλοτική περίοδο ο αριθμός αιτημάτων για την περίοδο επιχορηγήσεων 2010 ήταν 367 αιτήματα, από τα οποία έγιναν δεκτά τα 156. Οπως σημειώνεται, «η αξιολόγηση των αιτημάτων έγινε από θεματικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΤ».
Στα ποσά ανά Διεύθυνση που χορηγήθηκαν ο κινηματογράφος έχει τη μερίδα του λέοντος με χορηγία 608 χιλιάδες ευρώ (αιτήσεις 2.534). Στην τελευταία θέση βρίσκονται το θέατρο και ο χορός με χορηγία 154 χιλιάδων ευρώ (αιτήσεις 1.287). Το μικρότερο ποσό που ζητήθηκε ήταν 1.400 ευρώ και το μεγαλύτερο 14 εκατομμύρια ευρώ! Ενώ το μικρότερο ποσό που εγκρίθηκε ήταν 1.650 ευρώ και το μεγαλύτερο 170.000 ευρώ.
Express.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου