Έκθεση παιδικού βιβλίου: HELEXPO 28-31 Ιανουαρίου


Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΤ) διοργανώνουν, με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού - εφηβικού βιβλίου και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ), την 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011 στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο Μαρούσι.
Στη διάρκεια αυτού του τετραημέρου, οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία ν’ αγκαλιάσουν τα βιβλία και να ταξιδεύσουν μαζί τους στον υπέροχο κόσμο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για μια ξεχωριστή συνάντηση που όχι μόνον κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και διευρύνει τους ορίζοντές τους μέσα από τη γραφή και την ανάγνωση.
Η 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου αποτελεί σημείο επαφής με συγγραφείς και εικονογράφους, εκδότες και άλλους επαγγελματίες από τον χώρο του ελληνικού βιβλίου. Είναι ακόμη μια πρόκληση για να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του πλούσιου πολιτιστικού προγράμματος.
Τετραήµερη πανδαισία παιδικών εκδηλώσεων και βιβλίων υπόσχεται η 4η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
Ενα στα πέντε βιβλία που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια είναι παιδικό. Ηπαραγωγή του παιδικού και του εφηβικού βιβλίου σταθεροποιείται πάνω ή και αρκετά πάνω από τους 1.500 τίτλους τον χρόνο. Εξού και δεν αποτελεί έκπληξη ο οργασµός που παρατηρείται στη φετινή 4η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, από τις 28 έως τις 31 Ιανουαρίου.

Τα 46 περίπτερα και όλοι οι χώροι της Helexpo, έκτασης 3.300 τ.µ., θα φιλοξενήσουν όχι µόνο την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή, αλλά και ένα καταιγισµό 200 εκδηλώσεων, µε τη συµµετοχή 92 συγγραφέων, 15 εικονογράφων, 20 εµψυχωτών,ηθοποιών, πανεπιστηµιακών και εκπαιδευτικών. Για πρώτη φορά µετέχουν το ΕθνικόΑρχαιολογικό Μουσείο και η Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και το Θέατρο Μπάντµιντον, ο Φάρος Τυφλών, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα οργανώσει µάλιστα δύο ενδιαφέροντα εργαστήρια: το ένα µε τον τίτλο «Χαίρε και πίει ή αλλιώς στην υγειά µας» θα µυήσει τα παιδιά στον καθηµερινό βίο των αρχαίων ελλήνων. Το άλλο µε τον τίτλο «Κάτι µου θυµίζουν αυτά τα παιχνίδια» θα φέρει σε επαφή τα παιδιά µε το αρχαιοελληνικό παιχνίδι, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά του.

Για τους εφήβους θα οργανωθούν δύο εργαστήρια, ένα λογοτεχνικό µε τον τίτλο«Λογοτεχνικό εργαστήριο: οι µαθητές γράφουν!», που θα συνοδευτεί από «Σεµινάριο δηµιουργικής γραφής γιαεφήβους» µε εισηγητές τησυγγραφέα Αµάντα Μιχαλοπούλου και τον φιλόλογο Νίκο Καζάζη, και ένα θεατρικό (από το θέατρο «Χώρα»).

Στη γνωστή «Παιδική γωνιά», που υπήρχε στις προηγούµενες εκθέσεις µε συνεχή ροή εκδηλώσεων, προστίθενται δύο ακόµη «γωνιές»: η«Γωνιά των εφήβων», 200 τ.µ. στο κέντρο της Εκθεσης, µε παρουσιάσεις εφηβικών βιβλίων, e-books, κόµικς, video games, επιτραπέζια παιχνίδια (χορηγός: καταστήµατα Public) και η «Γωνιά των εκπαιδευτικών και των γονέων» µε ηµερίδα για τη φιλαναγνωσία.

«Κάθε χρόνο έρχονται όλο και περισσότερα σχολεία» εξηγεί η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. «Οι εκδηλώσεις έχουν ήδη µεγάλη ζήτηση. Σκεφτείτε τι θα συµβεί αν µάλιστα το υπουργείο Παιδείας κάνειδεκτό το αίτηµά µας να κλείνουν για µια ηµέρα τα σχολεία, προκειµένου να επισκεφθούν οι µαθητές την Εκθεση όπως γίνεται στις εκθέσεις της Κωνσταντινούπολης και του Βελιγραδίου».

«Η Εκθεση, παρ’ ότιµόνο τετραήµερη, λειτουργείκαταλυτικά γιατο βιβλίο όλο τον χρόνο»,λέει ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, πρόεδρος του ΚύκλουΕλληνικού Παιδικού Βιβλίου που συνεργάστηκε στη διοργάνωση. «Το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα ενηλικιώνεται. Αποκτά πλέον και τους πρώτους του διδάκτορες, ειδικούς δηλαδή που το έχουν σπουδάσει, καθώς και αρκετά θεωρητικά βιβλία» προσθέτει.

Την Εκθεση οργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το υπουργεί οΠολιτισµ ού και Τουρισµού, πουέδωσε ειδικό κονδύλι ύψους 100.000

ευρώ. Στη διάρκειά τηςτα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία ναδουν από κοντά συγγραφείς όπως οι Ευγένιος Τριβιζάς, Σοφία Ζαραµπούκα, Βάσω Ψαράκη, Φίλιππος Μανδηλαράς, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Ελένη Πριοβόλου, Αρης ∆ηµοκίδης, Μαρίζα Ντεκάστρο, Μάνος Κοντολέων, Βούλα Μάστορη, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη, Λίτσα Ψαραύτη κ.ά.
ι θα βρει ο επισκέπτης στην Έκθεση
• Όλη τη βιβλιοπαραγωγή της χρονιάς για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.
• Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα στην Παιδική Γωνιά
(5-12 ετών) και στη Γωνιά των Εφήβων (12-17 ετών). Περισσότερες από 150 εκδηλώσεις: συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα κ.ά.
• Γωνιά Εκπαιδευτικών και Γονέων: ημερίδες, σεμινάρια, εργαστήρια.
• Περίπτερο του mikrosanagnostis.gr, του νέου κόμβου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για παιδιά.
Ανοικτή στο κοινό από 9.00 - 20.00
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!