Επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης ;


Η προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης από την Αμάρνα, Νέο Βασίλειο, περ. 1340 π.Χ. (50 εκ.), Neues Museum Βερολίνου.
Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε τη Δευτέρα ότι έχει λάβει «επίσημο αίτημα» από την Αίγυπτο για την επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης που εκτίθεται στο Βερολίνο, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι είναι αντίθετη σε μία τέτοια κίνηση.
«Δεν πρόκειται για επίσημο αίτημα: ένα επίσημο αίτημα διατυπώνεται από μία κυβέρνηση προς μία άλλη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Πέσκε σε συνέντευξη Τύπου.

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα «είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε. Η Γερμανία παραμένει αντίθετη στην επιστροφή αυτού του σημαντικού έργου της φαραωνικής εποχής.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (SCA) Ζάχι Χαουάς είχε δηλώσει ότι έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα, με την υποστήριξη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Άχμεντ Ναζίφ και του υπουργού Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι, προς τον Χέρμαν Πάρτσινγκερ, διευθυντή του ιδρύματος που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των δημόσιων γερμανικών μουσείων, συμπεριλαμβανομένου του Νόιες Μουζέουμ (Νέου Μουσείου) όπου εκτίθεται η προτομή της Νεφερτίτης.

Το Ίδρυμα, από την πλευρά του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν πρόκειται για επίσημο αίτημα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν το είχε υπογράψει.
«Η θέση του ιδρύματος που είναι υπεύθυνο για τα δημόσια γερμανικά μουσεία όσον αφορά την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης παραμένει ίδια. Είναι και θα παραμείνει η καλύτερη πρέσβειρα της Αιγύπτου στο Βερολίνο» προσθέτει η ανακοίνωση.
Η προτομή, ηλικίας 3.400 ετών, βρέθηκε το 1912 στη νότια Αίγυπτο από το Γερμανό αρχαιολόγο Λούντβιχ Μπόρχαρτ. Η Αίγυπτος ζητάει την επιστροφή της από τη δεκαετία του 1930, χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα.


ΠΗΓΗ:αρχαιολογια on line

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!