«Free Sofia Tour».


Πολιτιστική ξενάγηση στη Σόφια
Ξεχωριστή πρωτοβουλία για δωρεάν και με αγγλικούς «υπότιτλους» ξενάγηση στον πολιτιστικό πλούτο της Σόφιας.
Τι μπορεί να ενώσει δύο Άγγλους, μία Βραζιλιάνα, έναν Ολλανδό και μια Βουλγάρα για να περάσουν μαζί ένα απόγευμα στη Σόφια; Η αγάπη και η περιέργειά τους για τη βουλγαρική πρωτεύουσα, της οποίας τα «μυστικά», απλόχερα και δωρεάν, μαθαίνουν από «εθελοντές» ξεναγούς, μια ομάδα νέων ανθρώπων, που συνέστησε τη μη κυβερνητική - κερδοσκοπική οργάνωση «Free Sofia Tour».
Οι «πρωτεργάτες» της πρωτοβουλίας κατέληξαν στην ιδέα της τουριστικής ξενάγησης στη Σόφια, η οποία εκτός του ότι παρέχεται δωρεάν, γίνεται μόνο μ' έναν τρόπο: Οι επισκέπτες και οι ξεναγοί είναι πεζοί και δεν χρησιμοποιούν μέσα μεταφοράς για τη μετακίνησή τους. Είναι ο μοναδικός τουριστικός περίπατος-ξενάγηση στη Σόφια που παρέχεται δωρεάν, στην αγγλική γλώσσα.
Οι ξεναγοί είναι όλοι βουλγαρικής καταγωγής, που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, έχουν ευρύ πεδίο γνώσεων και γνωρίζουν αρκετές γλώσσες. Κανένας απ’ αυτούς δεν είναι επαγγελματίας ξεναγός και είναι σε θέση να εκπλήξουν ευχάριστα ακόμα και τους κατοίκους της Σόφιας, με τον πλούτο των γνώσεών τους για τη βουλγαρική πρωτεύουσα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «ΒΤΑ» ένας εκ των οργανωτών, ο Μπόικο Μπλάγκοεφ.
Η ιδέα του «Free Sofia Tour» αποτελεί τμήμα της ανάλογης πρωτοβουλίας που έλαβαν στην Πράγα και τη Βουδαπέστη, άλλοι ανεξάρτητοι, μη κερδοσκοπικοί φορείς.
Η πρώτη «βόλτα» έγινε στις 13 Αυγούστου 2010. Από την έναρξη της δραστηριοποίησής της, η οργάνωση παρείχε υπηρεσίες ξενάγησης σε 277 άτομα από 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας. Οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονταν από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία και γνώριζαν για την οργάνωση μέσω του διαδικτύου.
Η οργάνωση «Free Sofia Tour» είναι ανεξάρτητη και αποτελεί έναν μη κυβερνητικό οργανισμό. Τον περασμένο Δεκέμβριο υπέγραψε με τη τουριστική υπηρεσία του δήμου Σόφιας μια συμφωνία, βάσει της οποίας μπορεί να «συστηθεί» στο ευρύ κοινό από το κέντρο πληροφοριών που βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο της Σόφιας.
Η οργάνωση έχει δικτυωθεί και με άλλες, αντίστοιχες οργανώσεις στη Βουδαπέστη, τη Βαρκελώνη, τη Ρώμη, το Βελιγράδι, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.
Από τη στιγμή που η Σόφια είναι η «πύλη» της Βουλγαρίας, οι περισσότεροι από τους ξένους επισκέπτες μας ρωτούν οτιδήποτε, από το τι να δούνε, μέχρι που να μείνουν, είπε ο κ. Μπλαγκόεφ. Ορισμένοι δε, δίνουν «ψήφο» προτίμησης στη βουλγαρική πρωτεύουσα, έναντι άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπως το Παρίσι.
Τα μέλη της οργάνωσης σχεδιάζουν την έναρξη τακτικών πρωινών ξεναγήσεων, από τις 27 Μαρτίου 2011.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!