Ο «αφρός» της ζωγραφικής τέχνης στην Αθήνα

Τετρακόσια πενήντα έργα με τις υπογραφές των Ντελακρουά, Πικάσο, Ματίς, Γκογκέν, Μαγκρίτ, Ντεγκά, Μοντιλιάνι, Γουόρχολ κ.ά. περιλαμβάνει η συλλογή του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε δύο αλλεπάλληλες εκθέσεις
ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ


Τρία από τα έργα της συλλογής Οικονόμου που θα εκτεθούν στην Αθήνα: Επάνω, «Κάρο του Varech», υδατογραφία και παστέλ σε χαρτί, φιλοτεχνημένη από τον Πολ-Ανρί Γκογκέν. Αριστερά, «Κυβοφουτουριστική σύνθεση», λάδι σε καμβά της Λιούμποφ Πόποβα. Δεξιά, «Γυναίκα με γούνινο παλτό», λάδι σε καμβά του Οτο Ντιξ (1923)
Τρία από τα έργα της συλλογής Οικονόμου που θα εκτεθούν στην Αθήνα: Επάνω, «Κάρο του Varech», υδατογραφία και παστέλ σε χαρτί, φιλοτεχνημένη από τον Πολ-Ανρί Γκογκέν. Αριστερά, «Κυβοφουτουριστική σύνθεση», λάδι σε καμβά της Λιούμποφ Πόποβα. Δεξιά, «Γυναίκα με γούνινο παλτό», λάδι σε καμβά του Οτο Ντιξ (1923)
Η τεράστια συλλογή έργων τέχνης του εφοπλιστή κ. Γιώργου Οικονόμου, που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ονόματα της ζωγραφικής παγκοσμίως, πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, που στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του Μεταξουργείου. Οι Ντελακρουά, Γκογκέν, Ντεγκά, Ματίς, Πικάσο, Μιρό, Μαγκρίτ, Αντι Γουόρχολ είναι ορισμένοι από τους καλλιτέχνες των οποίων έργα πρόκειται να εκτεθούν. Συνολικά άλλωστε στις δύο αλλεπάλληλες εκθέσεις παρουσίασης της συλλογής θα εκτεθούν περί τα 450 έργα. Από αυτά τα περισσότερα είναι ζωγραφικά, χωρίς όμως να λείπουν τα γλυπτά και τα χαρακτικά.

Απώτερος σκοπός της έκθεσης είναι να εμφανιστούν με σαφήνεια τα ιστορικά κινήματα από τους προδρόμους της μοντερνικότητας, τον ιμπρεσιονισμό δηλαδή και τη Βιεννέζικη Απόσχιση, ως τις ύστατες εκφάνσεις της από τη δεκαετία του ΄60 ως εκείνη του ΄80. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει επίσης «κοσμήματα» έργα των πρώτων μετά την Αναγέννηση αιώνων, αλλά και των μεταγενέστερων (17ου και 18ου), τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση λόγω της σπανιότητας και της σημασίας τους για την ιστορία της δυτικής ζωγραφικής.

Μοντιλιάνι, Αρτσιπένκο, Λεζέ, Πόποβα, Λε Κορμπιζιέ, Μάλεβιτς, Λιζίνσκι, Μαρσέλ Ντισάμπ, Πολ Ντελβό, Οτο Ντίξ, Μαν Ρέι περιλαμβάνονται επίσης στη συλλογή, καθώς και χαρακτικά των Γουίλιαμ Χόγκαρθ, Χένρι Λόρενς, Χουάν Γκρις, Αλμπέρτο Τζιακομέτι για εικονογραφήσεις βιβλίων που είχε εκδώσει στο Παρίσι ο Ελευθεριάδης-Τεριάντ, όπως και του Ντέιβιντ Χόκνεϊ για ποίηση του Καβάφη. Στη Συλλογή εκπροσωπούνται με έργα τους και κορυφαίοι έλληνες καλλιτέχνες: Γιώργος Ιακωβίδης, Νικόλαος Γύζης, Γιώργος Μπουζιάνης, Θάνος Τσίγκος, Μάριος Πράσινος, Θόδωρος Στάμος.

Το πρώτο τμήμα της έκθεσης «15ος αιώνας- Νέα Αντικειμενικότητα» περιλαμβάνει έργα που ξεκινούν από τον 15ο αιώνα και ακολούθως προέρχονται από τις εποχές του Ροκοκό, του Ακαδημαϊσμού, του Ιμπρεσιονισμού, της Βιεννέζικης Απόσχισης, του Φωβισμού, του Εξπρεσιονισμού, του Κυβισμού, της Αφαίρεσης και τέλος της Νέας Αντικειμενικότητας. Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης «Σουρεαλισμός, Σχολή του Παρισιού, Πορτρέτο- Γυμνό- Νεκρή Φύση», που θα εγκαινιαστεί στις 5 Μαΐου, περιλαμβάνονται η πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, η τέχνη στη δεκαετία του ΄60, οι νεοάγριοι και τα χαρακτικά της συλλογής.

Η έκθεση της συλλογής του Γιώργου Οικονόμου πλαισιώνεται από έκδοση λευκώματος 536 σελίδων. Την επιμέλεια της έκθεσης και του λευκώματος έχει η κυρία Νέλλη Κυριαζή, διευθύντρια της Πινακοθήκης. Επιμελήτρια της συλλογής Οικονόμου είναι η κυρία Ειρήνη Δημητρακοπούλου. Ζάπλουτος... και με τη βούλα του «Forbes»
Ο συλλέκτης Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος εμφανίστηκε το 2008 στη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, αφού διαχειρίζεται σήμερα περί το 1,7 δισ. δολάρια, είναι ιδρυτής και διαχειριστής της ναυτιλιακής εταιρείας DryShips, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα του ξηρού φορτίου, αλλά διαχειρίζεται και φορτηγά πλοία χύδην φορτίου. Ο Γιώργος Οικονόμου έχει σπουδάσει Ναυπηγική και Εφαρμοσμένη Μηχανική στο ΜΙΤ και ως επιχειρηματίας είναι αυτοδημιούργητος, ενώ σύμφωνα με επίσημη ιστοσελίδα της DryShips, έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, τηλ.

210 3231.841 και 210 5202.421.

η Εγκαίνια: 17 Φεβρουαρίου.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ON LINE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!