ΒΟΛΟΣ: Σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες «συναντούν» έργα παιδικής έκφρασης στο Βόλο




Στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.
Αναδρομική έκθεση παιδικής δημιουργίας των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου (Ζωγραφική-Κεραμική), φιλοξενείται στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Παράλληλα, λειτουργεί έκθεση έργων σύγχρονων καλλιτεχνών, με θέμα τη θάλασσα.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Φωτεινή Καφίδα-Τέρρα, Κώστας Κομνηνός, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, Δημήτριος Μοράρος, Νίτα Οικονόμου και Νίκος Ποδιάς.
Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης έκθεσης έγκειται στη συνύπαρξη έργων παιδικής έκφρασης και έργων σύγχρονων καλλιτεχνών, με κοινό το θέμα της έμπνευσής τους.
Στην περίπτωση των παιδιών, τα έργα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου παιδαγωγικού προγράμματος εικαστικής αγωγής, που εφαρμόζεται στα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά του Δήμου Βόλου από το 2004.
Όπως αναφέρει η υπεύθυνη των εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου, Παρασκευή Γαρδέλη, με τις διάφορες τεχνικές και τη χρήση πολλών υλικών, τα παιδιά εξερευνούν τις δυνατότητες που έχουν για δημιουργική έκφραση και με τις ασκήσεις φαντασίας, το τυχαίο και το επιθυμητό, επιτυγχάνεται η κατανόηση των βασικών και συμπληρωματικών χρωμάτων, του τόνου, της υφής, της σύνθεσης και όλων των πλαστικών στοιχείων, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ζωγραφικής.
Η εφαρμογή του προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αντιληπτικότητας, της φαντασίας και των γνωστικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων του παιδιού. Τα παιδιά, με τη χρησιμοποίηση διαφορετικών υλικών και τεχνικών, οδηγούνται στην εξερεύνηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν αυτά για δημιουργική έκφραση.
Τα παιχνίδια, τα παραμύθια, το οπτικοακουστικό υλικό, η γνωριμία των παιδιών με έργα από το μουσειακό πλούτο του τόπου μας, αλλά και με έργα από την ιστορία της τέχνης, είναι μέσα που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των ασκήσεων.
Το αποτέλεσμα είναι έργα πρωτογενή, ονειρικά, που μοιάζουν με εικονογράφηση παραμυθιών. Ένας κόσμος αποκλειστικά των παιδιών, που εκφράζει και επισημαίνει δυναμικά τον προβληματισμό, τα πιστεύω και την αντίληψή τους για το κοινωνικό μας περιβάλλον αλλά και για τη φύση.
Η παράλληλη λειτουργία έργων σύγχρονων καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από τη θάλασσα- τονίστηκαν ακόμη στα εγκαίνια της έκθεσης την περασμένη Δευτέρα-, θα λειτουργήσει ως διάλογος ανάμεσα στις δύο μορφές έκφρασης και θα δώσει τη δυνατότητα, κυρίως στους μικρούς επισκέπτες, να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τον τρόπο που οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τις οπτικές ποιότητες για να εκφραστούν. Η σύγκριση έργων που βασίζονται στο ίδιο θέμα μπορεί να αποκαλύψει τις ποικίλες ερμηνείες που δίνει ο κάθε καλλιτέχνης με το έργο του, τα διαφορετικά μέσα και εργαλεία που χρησιμοποιεί για να πετύχει το στόχο του καθώς και τον τρόπο με τον οποίο παράγουν οι καλλιτέχνες ιδέες για το έργο τους.
Στο Δήμο Βόλου, δίνεται μεγάλο βάρος στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, με τη λειτουργία σύγχρονων εργαστηρίων και με την απασχόληση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
Στην έκθεση συμμετέχουν παιδιά από τα παρακάτω εικαστικά εργαστήρια: «Στέκι Παιδιού», Κέντρο Νεότητας Νέας Δημητριάδας και Χιλιαδούς του Κ.Ο.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης και Κοινωνικό Κέντρο Νέων Παγασών του Δ.Ο.Υ.Κ. Δήμου Βόλου.
Το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο είναι το κέντρο δραστηριοτήτων του Τμήματος Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου Ευρωπαίου ζωγράφου που γεννήθηκε στον Βόλο (1888). Βρίσκεται σε ακτίνα 100 μ. από το Δημαρχείο του Βόλου, στον Πεζόδρομο Μεταμορφώσεως, δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο. Πρόκειται για το νεόδμητο γυάλινο κτίριο του Δήμου, του οποίου το ισόγειο, ο ημιώροφος, επιφάνειας 250 τ.μ., όπως και ο β' όροφος, αποτελούν τους χώρους των περιοδικών εκθέσεων και οι δύο επόμενοι όροφοι, επιφάνειας 160 τ.μ. έκαστος, ανήκουν στο Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα. Στο ίδιο κτίριο υπάρχει, επίσης, ο χώρος αποθήκευσης των έργων της Δημοτικής Συλλογής, το εργαστήριο συντήρησης, γραφεία, μικρός χώρος βιβλιοθήκης και αρχειακού υλικού.
Το Κέντρο Τέχνης εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1990, με την έκθεση «Καλλιτέχνες του Μεσοπολέμου».
Από το Μάιο του 1998, στους τρεις ορόφους του Κέντρου Τέχνης στεγάστηκε το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα.
Στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στεγάζεται και η Δημοτική Συλλογή έργων τέχνης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!