Βιβλίο: Υπό το μηδέν - Τέσσερα σχόλια για την κρίση


Η Ελλάδα στην εποχή της κρίσης είναι ασθενής στην εντατική μονάδα; Ή μήπως έχει στοιχεία από τον Αμλετ και της ταιριάζει η περίφημη φράση «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»; Τα ερωτήματα αυτά και τους προβληματισμούς τους για την κρίση έθεσαν δύο συγγραφείς, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Τάκης Θεοδωρόπουλος ένας σκηνοθέτης, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ένας δημοσιογράφος, ο Πάσχος Μανδραβέλης, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου που έγραψαν από κοινού «Υπό το μηδέν (Τέσσερα σχόλια για την κρίση)» (εκδόσεις Ωκεανίδα), στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δίκτυο Ναυαρίνο και ο διευθυντής του, αναπληρωτής καθηγητής, Δημήτρης Καιρίδης είχε ρόλο συντονιστή. Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος εκτίμησε ότι σε ότι η κρίση στο τμήμα της τουλάχιστον που αφορά τη χώρα μας δεν είναι πρωτίστως οικονομική, αλλά κρίση πολιτισμού και παιδείας. Όπως είπε, η παιδεία απαξιώθηκε και κατά συνέπεια αποψιλώθηκε η κοινωνία από τη δυνατότητα αναπλήρωσης των κυττάρων της. Ο νέος δεν μπορεί να ανέλθει μέσω της παιδείας, επιλέγει πλάγιες οδούς και το αποτέλεσμα είναι «η κοινωνία της αρπαχτής», ανέφερε. Αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση δήλωσε ο Πάσχος Μανδραβέλης, επισημαίνοντας ότι «οι κοινωνίες δεν αυτοκτονούν». Παρομοίωσε τη χώρα μας με καρδιοπαθή που γλύτωσε τον θάνατο, αλλά όχι το έμφραγμα και τώρα νοσηλεύεται στην εντατική και τον κρατά στη ζωή το σωληνάκι από το οποίο ρέουν τα κονδύλια της τρόικας.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα επανέλθει στην προ κρίσης κατάσταση, καθώς ο καρδιοπαθής όταν βγει από την εντατική μονάδα πρέπει να αλλάξει ζωή. Ο κ. Μανδραβέλης πρότεινε να μην γίνουμε μια χώρα που παράγει λίγα και καταναλώνει λίγα όπως η Μολδαβία, αλλά να ανεβάσουμε την παραγωγή στα επίπεδα της κατανάλωσης που θέλουμε, να γίνουμε, δηλαδή, Γερμανία.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!