Ο «Χορός των Νυμφών» και η «Μεγάλη Παρασκευή» δημοπρατούνται από τον οίκο Sotheby΄s


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


Περισσότερα από 50 χρόνια κανείς δεν είχε δει αυτούς τους πίνακες παρά μόνον οι κάτοχοί τους. Πρόκειται για τον «Χορό των Νυμφών» του Νικολάου Γύζη και για τη «Μεγάλη Παρασκευή» του Θεόδωρου Ράλλη, έργα που δημοπρατούνται από τον οίκο Sotheby΄s και αποτελούν τους ακριβότερους πίνακες του Greek Sale που προγραμματίζεται για τις 22 Νοεμβρίου. Το πρώτο έργο, με το οποίο ο έλληνας ζωγράφος πέρασε από την ακριβή αναπαράσταση της καθημερινής ζωής στο στυλ των συμβολιστών, παρέμεινε επί μισό αιώνα σε ιδιωτική συλλογή στη Μεγάλη Βρετανία. Η τιμή εκτίμησής του κυμαίνεται από 230.321 ως 345.510 ευρώ. «Το έργο βρέθηκε στην κατοχή ελληνικής καταγωγής συλλέκτη» μάς λέει ο κ. Κωνσταντίνος Φράγκος, επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Τέχνης του διεθνούς οίκου δημοπρασιών, ο οποίος χαρακτηρίζει την εύρεσή του «πραγματική ανακάλυψη». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, «Ο Χορός των Νυμφών» εικάζεται ότι αγοράστηκε από τον πρόγονο του σημερινού ιδιοκτήτη του στη Γερμανία, χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο.

Η «Μεγάλη Παρασκευή» του Θεόδωρου Ράλλη παρέμεινε αθέατη για περισσότερο από 75 χρόνια. Αγοράστηκε στο Παρίσι το 1935 από τον παππού τού σημερινού ιδιοκτήτη και πέρασε, από χέρι σε χέρι, σε τρεις ολόκληρες γενιές. Ο τελευταίος του ιδιοκτήτης αποφάσισε να τον πουλήσει διά πλειοδοσίας με τιμή εκτίμησης 345.510 ως 575.827 ευρώ. Πρόκειται για ελαιογραφία σε καμβά που χρονολογείται από την εποχή που οι ικανότητες του Ράλλη ως ζωγράφου της καθημερινής ζωής βρίσκονταν στο απόγειό τους. Απεικονίζει μια εκκλησία κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Πάσχα με τέσσερα κορίτσια να δουλεύουν μαζί για να στολίσουν έναν Επιτάφιο με λουλούδια, ενώ δύο ιερείς συζητούν. «Ο ίδιος ο καλλιτέχνης θεωρούσε το έργο τόσο σημαντικό ώστε να επιλέξει να το εκθέσει στο Σαλόνι του Παρισιού το 1893, τη χρονιά που το ολοκλήρωσε» μάς λέει ο κ. Φράγκος, ο οποίος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τόσο ο πίνακας του Ράλλη όσο και του Γύζη παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά. Ο κ. Φράγκος υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο έργο του Ράλλη είναι του ιδίου μεγέθους με την μεγάλης κλίμακας ελαιογραφία «Η Αιχμάλωτη» που έγινε αντικείμενο μεγάλου ανταγωνισμού στη δημοπρασία έργων ελληνικής τέχνης του Νοεμβρίου του 2007, επιτυγχάνοντας το ποσό των 1.046.232 ευρώ. «Η σημερινή προσφερόμενη τιμή του πίνακα δείχνει πόσο συντηρητικές είναι οι εφετινές εκτιμήσεις των έργων» καταλήγει ο ίδιος. Εν αντιθέσει με τα δύο παραπάνω έργα, η «Νεκρή Φύση με Κλαδιά» (τιμή εκτίμησης: 141.470-

171.700 ευρώ) και ο «Μυστράς» (τιμή εκτίμησης: 182.000-243.000 ευρώ) του Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα, δύο έργα που επίσης αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη συγκεκριμένη δημοπρασία, μπορεί να παρέμειναν στην ίδια συλλογή για πολλά χρόνια αλλά είχαν παρουσιαστεί στο κοινό. Χαρακτηριστική είναι η διαδρομή του πρώτου έργου, υπογεγραμμένο από τον καλλιτέχνη με ημερομηνία 1937, που εκτέθηκε στο Βρετανικό Συμβούλιο της Αθήνας (1946), στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (1973), στην Εθνική Πινακοθήκη (1973) και στην γκαλερί «Τρίτο Μάτι» (1979).

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!