23ο Πανόραμα, πλούσιο σε αφιερώματα


Παναγιωτης Παναγοπουλος
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Με ταινίες και καλεσμένους απ’ όλο τον κόσμο ετοιμάζεται να υποδεχθεί το κοινό το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που αρχίζει την επόμενη Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου. Περισσότερες από εκατό ταινίες θα προβληθούν τις 11 ημέρες της διοργάνωσης, στον «Απόλλωνα», στο «Τριανόν» και στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Η επίσημη πρεμιέρα του Πανοράματος, που διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων γίνεται στις 21 Οκτωβρίου με την προβολή της ταινίας «Μέλι» του Σεμίχ Καπλάνογλου, που τιμήθηκε με τη Χρυσή Αρκτο της Μπερλινάλε. Την προηγούμενη βραδιά, σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη.
Καλεσμένοι του Πανοράματος είναι ο Σεμίχ Καπλάνογλου, ο Γέρζι Σκολιμόφσκι, Οτάρ Ιοσελιάνι, Εμίρ Κουστουρίτσα και η σταθερή επισκέπτρια της διοργάνωσης Βαλέρια Γκολίνο. Οι δύο πρώτοι θα λάβουν και τις τιμητικές διακρίσεις του Πανοράματος, μαζί με τον Γιάννη Δαλιανίδη, τον Θανάση Βέγγο, την Ξένια Καλογεροπούλου και τον διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, 11 ταινίες θα διεκδικήσουν το βραβείο του Πανοράματος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Ανάμεσά τους, η τελευταία ταινία του ακούραστου αιωνόβιου Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, «Η παράξενη περίπτωση της Αντζέλικα», το «Over your cities grass will grow» της Σόφι Φάινς και το «Chantrapas» του Οτάρ Ιοσελιάνι. Εκτός το βραβείο της επιτροπής, βραβείο κοινού θα απονείμει πενταμελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα». Σε πρώτη προβολή θα παρουσιαστούν 13 ταινίες, όπως το «Fair Game» με τον Σον Πεν και τη Ναόμι Γουότς και το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove» του ελληνικής καταγωγής Λούις Ψυχογιού.
Ενα μεγάλο μέρος του προγράμματος βασίζεται στα αφιερώματα. Ο «Καθημερινός φασισμός» περιλαμβάνει ταινίες όπως το «Αυγό του φιδιού», ο «Κονφορμιστής» και η «Λευκή κορδέλα». Το «Σπαγγέτι γουέστερν» εκπροσωπείται με 12 ταινίες, ενώ ο «Μοναχικός κλόουν» ενσαρκώνεται με μια σειρά κλόουν της οθόνης, από τον Τσάρλι Τσάπλιν μέχρι τον Θανάση Βέγγο. Το Πανόραμα θυμάται επίσης τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’80 και το σινεμά του Σάμιουελ Φούλερ, τις διάσημες τριλογίες σκηνοθετών, ενώ έχει και ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στα πενήντα χρόνια της κυπριακής Δημοκρατίας.
Η τελετή λήξης του 23ου Πανοράματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, με την απονομή των βραβείων και την προβολή του «Somewhere», της ταινίας της Σοφίας Κόπολα, που τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι της φετινής Μόστρα της Βενετίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!