Βραβείο στο µουσείο του 21ου αιώνα


Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώµης, το ΜΑΧΧΙ, που εγκαινιάστηκε τον περασµένο Μάιο διακρίθηκε µε το αγγλικό βραβείο αρχιτεκτονικής Riba Stirling καθώς αποτελεί ένα επίτευγµα που συνεισφέρει στην αγγλική αρχιτεκτονική.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηµατικό έπαθλο 23.000 ευρώ, το απονέµει το Βασιλικό Ινστιτούτο των Βρετανών Αρχιτεκτόνων και θεσµοθετήθηκε το 1995 µε σκοπό να επιβραβεύει τους δηµιουργούς των καλύτερων κτιρίων που χτίζονται ή σχεδιάζονται στη Βρετανία.

Η Ζάχα Χαντίντ, το αρχιτεκτονικό γραφείο της οποίας έχει έδρα το Λονδίνο, είναι επίσης η αρχιτέκτονας που έχει σχεδιάσει το Κέντρο Κολύµβησης για τους Ολυµπιακούς Αγώνες που θα πραγµατοποιηθούν στη βρετανική πρωτεύουσα το 2012. Γεννηµένη στη Βαγδάτη το 1950 αλλά εγκατεστηµένη στο Λονδίνο καθ΄ όλη τη διάρκεια των σπουδών της και της επαγγελµατικής της διαδροµής, η Ζάχα Χαντίντ απέκτησε τη φήµη µιας ντίβας, µιας γυναίκας µε υπερµεγεθυµένο «εγώ» και µε υψηλό δείκτη ευφυΐας. Από το 1977 όταν εγκατέλειψε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ρεµ Κούλχας και του Ηλία Ζέγκελη στο Λονδίνο για να ξεκινήσει το δικό της, κόπιασε δίνοντας µάχες µε τα σχέδιά της για να συστηθεί στην αρχιτεκτονική κοινότητα ως επαναστάτρια. Καθώς χρειάστηκε να πείσει κυβερνήσεις, κατασκευαστικές εταιρείες, ιδιώτες ότι τα σύνθετα, γωνιώδη, πολυπεπίπεδα σχέδιά της µπορούν να υλοποιηθούν. Δεν υπάρχει συµµετοχή της σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισµό που να µη δηµοσιευτεί και σχολιαστεί από τις εγκυρότερες περιοδικές εκδόσεις.

Η φετινή επιτροπή του Riba Stirling ξεχώρισε το ΜΑΧΧΙ για τη στέγη του µε τα ελεγχόµενα ανοίγµατα οροφής και τις περσίδες που βοηθούν τον επισκέπτη να προσαρµοστεί µέσα στον χώρο, δηµιουργώντας ταυτόχρονα χώρους ανάτασης. «Πρόκειται για ένα ώριµο αρχιτεκτονικό έργο που είναι το απόσταγµα µακροχρόνιων πειραµατισµών. Το τελικό κατασκεύασµα αντί να προκαταβάλει τη διαδροµή του επισκέπτη τού δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον χώρο. Ισως είναι το καλύτερό της έργο µέχρι σήµερα» αναφέρουν οι κριτικοί.



Πηγή: Τα Νέα, Ε. Φαλίδα, 6/10/10

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!