Οι πεταλούδες έχουν ψυχή


120 κάδρα με τη... νέα εμμονή του καλλιτέχνη στην έκθεσή του στο Λονδίνο
Η νέα εμμονή του Βρετανού καλλιτέχνη Ντάμιεν Χιρστ είναι οι πεταλούδες. Στην έκθεσή του «The Souls» («Οι ψυχές»), στην γκαλερί Πολ Στόλπερ στο Λονδίνο, πρωταγωνιστούν 120 πεταλούδες σε κάδρο. «Πάντα μου άρεσε αυτού του είδους η φυσική ιστορία», εξηγεί ο Χιρστ σε συνέντευξή του στον «Γκάρντιαν». «Πρώτα από όλα με ενδιαφέρει το γεγονός ότι μοιάζουν ζωντανές, ενώ είναι νεκρές. Αναπαριστούν την ψυχή».

Ο συγγραφέας Μάικλ Μπρέισγουελ έχει γράψει ότι «πρωτίστως ο Χιρστ είναι ένας μεγάλος θρησκευτικός καλλιτέχνης». Τι λέει ο ίδιος; «Εχει πει τέτοιο πράγμα; Ε, δεν θα το έλεγα. Οχι. Νομίζω ότι προτιμώ τα μεγάλα ζητήματα, αλλά δεν πιστεύω στον Θεό ή στη θρησκεία. Εχοντας πει ότι μεγάλωσα ως καθολικός μέχρι τα 12 χρόνια μου, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν δημοσίως. Ο μπαμπάς μου δεν ήταν θρησκευόμενος, αλλά η μαμά μου ήταν. Πήραν διαζύγιο όταν ήμουν 12 χρόνων και δεν μπορείς να συνεχίσεις να είσαι καθολικός αν είσαι διαζευγμένος, οπότε άρχισα να σκέφτομαι ότι είναι ένα μάτσο αηδίες»...
Ως έφηβος ο Χιρστ συνελήφθη για μικροκλοπή και πέρασε μια επαναστατική φάση. Εχει, άραγε, σχέση με την εγκατάλειψη του Καθολικισμού; «Οχι. Το έγκλημα είναι δημιουργικό. Ή μπορεί να είναι», απαντάει ο Χιρστ.
Σε πολλά από τα έργα του Χιρστ υπάρχουν εικόνες θανάτου. Νιώθει μακάβριος; «Δεν νομίζω. Εμαθα να συμβιβάζομαι με πράγματα που δεν μπορώ να αποφύγω», απαντά ο Χιρστ. «Ο θάνατος είναι ένα από αυτά. Το να ζεις σε μια κοινωνία που προσπαθεί να μην τον αντιμετωπίζει είναι ηλίθιο, γιατί κοιτάζοντάς τον επιστρέφουμε ξανά στη ζωή με μεγαλύτερη δύναμη και ενέργεια. Το γεγονός ότι τα λουλούδια δεν διαρκούν για πάντα είναι αυτό που τα κάνει όμορφα».
Πριν από δύο χρόνια, ο Βρετανός καλλιτέχνης προσπέρασε τις γκαλερί και τους οίκους δημοπρασιών και πούλησε τα έργα του κατευθείαν στην αγορά, συγκεντρώνοντας το ποσό-ρεκόρ των 111 εκατομμυρίων λιρών. Πόσο τον ενδιαφέρουν τα χρήματα; «Νομίζω ότι τα λεφτά είναι σημαντικά για όλους, επειδή η έλλειψή τους είναι τόσο οδυνηρή. Εργάστηκα πολύ σκληρά ώστε να εξασφαλίσω ότι τα χρήματα δεν είναι ο στόχος μου».
 «Ηδη νεκροί»
«Η τέχνη είναι παιδιάστικη και παιδική», πιστεύει ο Ντάμιεν Χιρστ. «Ο Μπρανκούζι είχε πει κάποτε: "Δεν είμαστε πια παιδιά. Είμαστε ήδη νεκροί"».
Σοφία Στυλιανού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!