Πλατωνικοί διάλογοι στα χρόνια του Ιnternet


O αρχαιοελληνικός διάλογος αναβιώνει στην Αθήνα. Σε παραδοσιακή, αλλά και σε εικονική μορφή. Ταυτότητα και Ετερότητα, Ιστορία και Ιστορίες, Λόγος και Τέχνη, Δημοκρατία και Πολιτεία, Επιστήμη και Ηθική, Ποιότητα Ζωής. Αυτές είναι οι έξι θεματικές ενότητες του τετραήμερου διεθνούς συνεδρίου «Οι διάλογοι των Αθηνών», το οποίο θα εγκαινιάσει τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 24 ως τις 27 Νοεμβρίου.

Εξήντα ομιλητές και 24 συνομιλητές, επιστήμονες, διανοούμενοι και καλλιτέχνες από διάφορα γνωστικά πεδία, θα συνδιαλεχθούν με βασικό άξονα προβληματισμού το τι έχει να προσφέρει η ελληνική σκέψη σήμερα «Αν υπάρχει μέλλον στο παρελθόν», όπως επεσήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση. Ανάμεσά τους η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν, ο ελληνιστής του Χάρβαρντ Γκρέγκορι Ναζ, ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο γάλλος ακαδημαϊκός Ζακ Ζουανά, ο κοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Μαζί τους και δεκαεννέα νέοι κάτω των 30 ετών από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι επιλέχθηκαν κατόπιν διαγωνισμού.

Το συνέδριο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 900 άτομα, οι εργασίες του θα γίνουν όμως προσιτές σε ευρύτερο κοινό, καθώς θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω Διαδικτύου. Στόχος των διοργανωτών του να αποτελέσει αφορμή για ευρύτερο διάλογο και παραγωγή σκέψης, να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και να έχει συνέχεια. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και το ηλεκτρονικό περιοδικό των «Διαλόγων», το ΑD e-journal, ένας εικονικός χώρος διαλόγου όπου η ανταλλαγή απόψεων έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του συνεδρίου. Διεπιστημονικές προσεγγίσεις και διαχρονική αντιμετώπιση χαρακτηρίζουν τους «Διαλόγους». Καινοτομία του συνεδρίου, η χρήση των νέων τεχνολογιών, σε μεγάλη κλίμακα για τα ελληνικά δεδομένα. Οι «Διάλογοι» θα συνεχιστούν σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα με την έκθεση έργων ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένων από τη θεματολογία του συνεδρίου.

Διοργανωτές είναι το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με ευρωπαϊκές ακαδημίες και ινστιτούτα, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ηarvard και άλλα πανεπιστήμια.
Πηγη: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ON LINE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!