Ιοσελιάνι και Σκολιμόφσκι στην Αθήνα


Η λογοκρισία στον κινηματογράφο, είτε πολιτική είτε οικονομική, είναι το θέμα της εξαιρετικής, από το φετινό Φεστιβάλ των Κανών, ταινίας «Chantrapas» του Οτάρ Ιοσελιάνι, που θα την παρουσιάσει απόψε («Απόλλων», 8.45 μ.μ.) στο ελληνικό κοινό ο σκηνοθέτης της, ενώ αύριο στις 12 το μεσημέρι. στον «Ιανό» θα πραγματοποιήσει ένα masterclass.
Τμήμα της ταινίας ο Ιοσελιάνι γύρισε στην πατρίδα του, τη Γεωργία, ύστερα από περίπου τριάντα χρόνια αυτοεξορίας. Ο νεαρός ήρωάς του, ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, αγανακτισμένος με την πολιτική λογοκρισία στη Γεωργία, φεύγει για το Παρίσι όπου ελπίζει να βρει την πλήρη ελευθερία, για ν' ανακαλύψει πως η οικονομική λογοκρισία είναι πολύ χειρότερη. Πρόκειται για μια όμορφη, «μουσική» ταινία, έργο ενός «μπον βιβέρ», με αρκετά βιογραφικά στοιχεία (ο Ιοσελιάνι αντιμετώπισε μια σοβιετικού τύπου λογοκρισία στη χώρα του), δοσμένη με λεπτότητα και χιούμορ, διανθισμένη με γκαγκ που θυμίζουν τις κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου. Μια ταινία πολύ κοντά στο πνεύμα της κλασικής ταινίας του «Ηταν ένας τραγουδιστής κότσυφας».
«Βουβή» κατά κάποιο τρόπο είναι και η αριστουργηματική ταινία «Essential Killing» του Γιέρζι Σκολιμόφσκι (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας), καθώς ο διάλογός της είναι μινιμαλιστικός. Ο μοναχικός ήρωάς του, ένας Ταλιμπάν (μια εσωτερική, δοσμένη με δύναμη, ερμηνεία από τον Αμερικανό ηθοποιό Βίνσεντ Γκάλο), αφού συλλαμβάνεται στη χώρα του και βασανίζεται άγρια από τους Αμερικανούς, μεταφέρεται σε μια ανώνυμη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, απ' όπου κατορθώνει να δραπετεύσει.
Η ταινία περιγράφει τον απέλπιδα αγώνα του να επιβιώσει απέναντι τόσο σε μια εχθρική φύση (που την αποτελούν έρημα, χιονισμένα τοπία) όσο και στους ανθρώπους που συναντά, καθώς και τους στρατιώτες που τον κυνηγούν.
Ο Σκολιμόφσκι έφτιαξε μια συγκλονιστική, γεμάτη σασπένς ταινία, από την οποία δεν λείπει η ποιητική πνοή, παραβολή για την ανθρώπινη κατάσταση στη σημερινή αγχώδη, επικίνδυνη εποχή μας. Την ταινία θα παρουσιάσει στο κοινό το Σάββατο βράδυ («Απόλλων», 9.40 μ.μ.) ο σκηνοθέτης της, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα, καλεσμένος του Πανοράματος.
Στο πρόγραμμα του Σαββάτου, και το συναρπαστικό αμερικανικό πολιτικό θρίλερ, «Fair Game» του Νταγκ Λάιμαν, με τη Ναόμι Γουότς και τον Σον Πεν. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας Βάλερι Πλέιμ, μυστικής πράκτορα της CIA, που η τότε κυβέρνηση του Μπους αποκάλυψε την ταυτότητά της για να εκδικηθεί τον δημοσιογράφο άντρα της, Τζόζεφ Γουίλσον, που είχε αποκαλύψει πως η κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από τον Σαντάμ Χουσεΐν, όπως είχε υποστηρίξει το 2003 ο πρόεδρος Μπους, ήταν ένα ψέμα.
Η ταινία σταδιακά μας αποκαλύπτει πως η Πλέιμ δεν ήταν παρά ένα μικρό κομμάτι στο μεγάλο πολιτικό παζλ των διάφορων σκευωριών του Λευκού Οίκου, επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους. Ενώ, παράλληλα, καταγράφει τον αγώνα του ζευγαριού να αποδείξει την αθωότητα της συζύγου. («Απόλλων», Σάββατο, 11.20 μ.μ.).
Ν.Φ.Μ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!