ΑΓ.ΚΙΟΥΡΑ, ΛΕΡΟΣ

 
Posted by Picasa



Ένα από τα νησιά που χρησιμοποιήθηκαν από τους δικτάτορες της 21ης Απριλίου , (1967-1971) ως τόπος εγκλεισμού εκατοντάδων αντιπάλων τoυς ήταν, η Λέρος. Oι δικτάτορες ίδρυσαν δύο στρατόπεδα: στο Παρθένι, στη β. ακτή του νησιού και στο Λακκί, στο κέντρο του, χρησιμοποιώντας κτίρια των ιταλικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Στο Παρθένι χρησιμοποιήθηκαν οι πρώην αποθήκες πυρομαχικών , δηλαδή τρία κτίρια τελείως ακατάλληλα, για τη διαμονή 450 περίπου κρατουμένων με μέσο ‘όρο ηλικίας τα 51 χρόνια ενώ πολλοί από αυτούς ήταν άρρωστοι.

 
Posted by Picasa

 

 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa

Εκεί στο Παρθένι, όπου βρίσκεται ο αρχαίος ναός της Αρτέμιδος υπάρχει ένας χριστιανικός ναός αφιερωμένος στην Αγ. Κιουρά ή Αγ. Ματρώνα, ο οποίος απ΄ ότι φαίνεται ήταν όχι μόνο χώρος περισυλλογισμού για τους κρατούμενους αλλά και χώρος δημιουργίας και έκφρασης. Στη μικρή τρίκλιτη λευκή εκκλησία σε φόντο μπλε της θάλασσας (εκεί υπάρχει ένας υπέροχος κολπίσκος) και του ουρανού, στους εσωτερικούς τοίχους, με ζεστά και ψυχρά χρώματα, που άπλωσαν οι κρατούμενοι, αποτύπωσαν τα πάθη και τις ελπίδες τους για την ελευθερία. Η ιδέα της αγιογράφησης ξεκίνησε από τον κρατούμενο, το Μανόλη Γλέζο, που τον ακολούθησαν οι συγκρατούμενοι Κυριάκος Τσακίρης ο Αντώνης Καραγιάννης και ο Τάκης Τζανετέας. Με εξπρεσιονιστική διάθεση και ελευθερία στη σύνθεση, δίπλα στην εικόνα του 18ου αιώνα της Αγίας Ματρώνης αποθανάτισαν όλα τους τα συναισθήματα στα πρόσωπα των αγίων. Στο πρόσωπο της Παναγίας ζωγράφισαν το πρόσωπο της χαροκαμένης μάνας τους που τους περιμένει, στα μάτια του Χριστού το θυμό για την αδικία που γίνεται εις βάρος τους.

 
Posted by Picasa


γιωργος ξηρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!