Έκθεση : «Σύναξη», 600.000 συνολικά επισκέπτες την έχουν δει




Εντυπωσιακά στοιχεία από το διεθνές «ταξίδι» της Συλλογής Βελιμέζη, και ειδικά σε Αγία Πετρούπολη και Μόσχα

Σε ένα μουσείο εικόνων και βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης έχει εξελιχθεί η Συλλογή Βελιμέζη. Από περίπου σαράντα οκτώ εικόνες που αριθμούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια τώρα ξεπερνά τις 200 εικόνες, ανθιβόλια, εκκλησιαστικά αντικείμενα και ξυλόγλυπτα έργα τέχνης, από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα. Οι νεοαποκτηθείσες εικόνες (15ου και 20ού αιώνα) δεν έχουν ακόμη πλήρως συντηρηθεί, μελετηθεί και τεκμηριωθεί, όμως ορισμένες από αυτές παρουσιάστηκαν πέρυσι για πρώτη φορά στην έκθεση «Σύναξις» στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας.
Η «Σύναξις» ήταν μία από τις σημαντικότερες διεθνείς παρουσιάσεις της Συλλογής - 21 συνολικά σε όλο τον κόσμο - από το 1997, με περίπου 600.000 συνολικά επισκέπτες, σε Αγία Πετρούπολη (Ερμιτάζ), Αλεξάνδρεια, Βερολίνο, Βιέννη, Λονδίνο, Λίμα, Σεούλ, Φρανκφούρτη, Λισσαβόνα, Νίκαια, Πράγα, Βαρκελώνη κ.ά. Και βέβαια Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε. Ενδεχομένως η Συλλογή Βελιμέζη να περιληφθεί στις εκδηλώσεις για το «Ετος 1914, Ελλάδα-Ρωσία».
Προς το παρόν, όπως δηλώνει στο «Εθνος» ο υπεύθυνος της συλλογής Χρήστος Μαργαρίτης, η Συλλογή, στη νέα της εμπλουτισμένη διάσταση, με πάντα σημαντικότερο έργο της το «Πάθος του Χριστού-Πιετά με αγγέλους», εικόνα του 16ου αιώνα, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης του εκθεσιακού της προγραμματισμού.
Πηγή: Έθνος Online

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!