Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: Τοιχογραφώντας τη Μυκηναϊκή Εποχή
Λεπτομέρεια από τοιχογραφία που βρέθηκε στο Λατρευτικό Κέντρο των Μυκηνών.
Μεγάλη φαίνεται ότι ήταν η επιτυχία του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου Mycenaean Wall-Painting in Context που πραγματοποιήθηκε - ως επί το πλείστον - στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Υπό την αιγίδα επιφανών πολιτιστικών φορέων όπως το ίδιο το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών, το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι (ΗΠΑ) και η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή Κλασικών Σπουδών (ΑSCSA)και με τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας (INSTAP) και των Σωτήρη Φέλιου και Λάρης Χάνου, οι διοργανωτές στόχευσαν να καταστήσουν το συνέδριο ως κορυφαία συνάντηση ειδικών στην αρχαιολογία του μυκηναϊκού κόσμου με επίκεντρο τις τοιχογραφίες, να παρουσιαστούν τα νέα δεδομένα στην έρευνα και να συζητηθούν θέματα τεχνολογίας ιδεολογίας, πολιτισμού και οργάνωσης των Μυκηναίων.
Και φαίνεται ότι αυτό έγινε δυνατόν. Οι ανακοινώσεις περιέλαβαν μοναδικό υλικό, όπως η ναυτική σκηνή από την Αίθουσα 63 στο Ανάκτορο της Πύλου, μια τελετουργική σκηνή με γυναικείες μορφές που ανασυντέθηκε από ευρήματα από την Τίρυνθα του 1999, οι εξαιρετικές κυνηγετικές σκηνές από το μυκηναϊκό ανάκτορο στον Ορχομενό της Βοιωτίας και τα δελφίνια του Γλα, η μόνη γνωστή μέχρι σήμερα ανεπτυγμένη παράσταση του είδους σε τοιχογραφία της ηπειρωτικής Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή αρχαιολόγων από Εφορείες Αρχαιοτήτων όσο και από τον ακαδημαϊκό κόσμο Ελλάδας και εξωτερικού δείχνει την αμέριστη συμπαράσταση όλης της αρχαιολογικής κοινότητας στο εγχείρημα. Επίσης, η παρουσία μεγάλων μορφών του χώρου, είτε ως ομιλητές - Σπ. Ιακωβίδης, Β. Αραβαντινός, Χρ. Μπουλώτης, Θ. Σπυρόπουλος, Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Ε. Σαπουνά-Σακελλαράκη, Κ. Δημακοπούλου – είτε ως κοινό, μαζί με εκλεκτή μερίδα νέων, πολλά υποσχόμενων, ερευνητών ανέδειξε το συνέδριο ως την πρώτη ίσως μεγάλη συνάντηση ερευνητών του 2011 στη χώρα μας. Πάνω απ’ όλα, το συνέδριο στάθηκε αφορμή να ειδωθεί με φρέσκια ματιά ο πλούτος της μυκηναϊκής τοιχογραφίας σε ποιότητα και ποσότητα αλλά και το πόσα μένουν ακόμη να αποκαλυφθούν για την ιδιόμορφη κοινωνία των Μυκηναίων μέσω της επίπονης μελέτης της εικονογραφίας του κόσμου τους.
Ζ.Ξ.
ΠΗΓΗ: αρχαιολογία on line
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου